В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Вибір виду підприємництва різноманітний і будь підбирає справу по своїм можливостям. Якщо ведення бізнесу пов'язане з потенційною загрозою життю та здоров'ю людини, то держава дозволяє займатися їм далеко не кожному.

Перед тим як випустити товар або послугу на ринок, власник бізнесу доводить, що дотримується технічні, правові, медичні вимоги і робота ведеться безпечно і якісно. Цей процес називається ліцензуванням. Результатом перевірки стає видача органом влади відповідної ліцензії.

Коли потрібна ліцензія? Що включає в себе ліцензування діяльності? Як отримати дозвіл на бізнес? На ці питання дадуть відповідь консультанти порталу.

ТОП 3 ПИТАНЬ БІЗНЕСМЕНІВ ПО ЛІЦЕНЗУВАННЮ

1. Ліцензія: коли і ким видається?

Заняття, що вимагають ліцензії, визначені законом про ліцензування окремих видів діяльності. До них відносяться фармацевтика, медицина, пасажирські перевезення, приватний розшук і т. д. Налічується понад 100 ліцензованих напрямів.

Визначити, ліцензується бізнес чи ні, можна самостійно, вивчивши статтю 12 Закону про ліцензії. Якщо плановане до реалізації справа не згадується в ній, то оформляти згоди не потрібно.

На кожен вид послуг і робіт оформлюється окремий дозвіл. Ліцензія діє необмежений час. Міняти її потрібно, якщо зміняться найменування або місцезнаходження організації або ВП.

Залежно від територіальної ознаки дозволи видаються:

Федеральними органами влади. У цьому випадку підприємець може працювати по країні. Більша частина дозволів видається на федеральному рівні.

Суб'єктами України. Тоді підприємництво ведеться на території, підконтрольній суб'єкту України.

Від напрямку бізнесу залежить профіль органу, що видає дозвіл. Так, охоронну діяльність оформляє МВС, протипожежну — МНС.

Окремі напрямки бізнесу не реалізовуються ІП. Наприклад, займатися виробництвом і реалізацією алкоголю можуть юридичні особи.

2. Процедура ліцензування діяльності: етапи, документи, терміни

Дозвільний процес складається з наступних етапів:

Збір документів. На цій стадії здобувач комплектує пакет:

заяву;

установча документація;

документи, що підтверджують відповідність заявника ліцензійним вимогам;

платіжне доручення про сплату держмита.

Важливо згадати про відповідність організації або ІП ліцензійним вимогам. Розглянемо на прикладі медицини. Здобувач зобов'язаний мати:

приміщення;

спеціальне обладнання і апарати;

найманий кваліфікований персонал;

діючий контроль якості та безпеки послуг.

Специфіка роботи визначає конкретний перелік умов, яким зобов'язується задовольняти здобувач.

Ліцензування різних видів діяльності в частині встановлення вимог, регламентується окремими положеннями.

Здача документації в ліцензуючий орган.

Документи передаються за описом і розглядаються уповноваженим органом протягом 45 робочих днів.

Якщо ліцензуючий орган виявить некомплектність документації або інші порушення, то здобувач усуває недоліки протягом 30 днів.

Видача дозволу.

Підсумком розгляду заявки підприємців стає надання ліцензії. За бажанням здобувача вона направляється в електронному форматі. Після цього підприємець здобуває статус ліцензіата.

3. Відмова у видачі дозволу

Ліцензування підприємницької діяльності не завжди закінчується благополучно для бізнесмена. Ліцензуючий орган відмовляє у видачі дозвільного документа, виявивши наступне:

недостовірність або невірність відомостей у поданих матеріалах;

невідповідність підприємця ліцензійним умовам.

ПОСЛУГИ З ЛІЦЕНЗУВАННЯ БІЗНЕСУ

Втомилися від відмов у наданні ліцензії? Ви станете володарем довгоочікуваного дозволу і приступайте до справи, підключивши юристів порталу. Досвідчені фахівці:

визначать, чи відноситься бізнес до лицензируемому;

підготують заявку на видачу дозволу;

зберуть потрібну документацію;

дадуть докладні консультації;

проведуть ліцензування окремих видів діяльності;

переоформлять і продовжать дозвіл.

Пам'ятайте, що держава постійно контролює ліцензіатів, тому готуйтеся до періодичних і позапланових перевірок. Очікувати візиту грізних інспекторів слід, якщо надійшла скарга на якість товарів і послуг від незадоволених споживачів.

Не згодні з приписом про виявленні порушення та сплати адміністративного штрафу? За підтримки ресурсу ви доведете власну правоту і збережете нерви і гроші.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!