В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Отримання спадщини – це багатоетапний процес. Його складність залежить від обставин, супутніх спадкоємному справі. Вам не складе труднощів впоратися із завданням самостійно, але все ж рекомендуємо допомога в отриманні спадщини від юристів.

Спадкове право викладено у третій частині Цивільного Кодексу України. Зазначені статті регулюють порядок вступу в спадщину, черговість спадкування, а також особливості процедури щодо спеціалізованих категорій майна.

Прийняття спадщини – складний практичний питання в області права. У спадкових справах виникають проблеми, що вимагають професійної консультації.

ТОП-5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТА У СПРАВАХ ПРО СПАДЩИНУ

1. Як дізнатися про те, що ви є спадкоємцем і в якій черзі?

Якщо спадкування відбувається за заповітом, то дізнатися про права можна після смерті спадкодавця. До цього моменту він має право приховувати склад заповіту, і факт складання документа. У разі спадкування за законом перелік спадкоємців і черговість спадкування регулюється відповідними статтями. Зазначені нормативні документи мають нюанси, і звернення до юриста гарантує вам максимальний дотримання ваших інтересів.

Юристи сайту ознайомлять вас з особливостями, надавши платну консультацію.

2. Хто має право на спадщину?

Для родичів померлого, його цивільних подружжя та утриманців право на спадщину – безумовно. Якщо після смерті спадкодавця було виявлено заповіт — право на одержання спадщини набувають перераховані в ньому особи після задоволення обов'язкової частки у спадщині.

Виняток становлять негідні спадкоємці:

особи, які перешкоджають законному праву інших спадкоємців, якщо їх вина визнана судом;

батьки, позбавлені батьківських прав.

Найбільш незахищена категорія спадкоємців – ті, родинні зв'язки яких із спадкодавцем за його життя не були оформлені. Юрист надасть консультаційну допомогу або візьме участь у врегулюванні спорів, якщо ваші права порушуються.

3. Які потрібні документи для підтвердження права спадкування?

Довести свої зв'язки з померлим родичем, вам допоможуть наступні документи:

свідоцтво про народження, усиновлення, шлюбу, про зміну прізвища або імені;

документи, що підтверджують факт перебування спадкоємця на утриманні спадкодавця не менше одного року до моменту його смерті;

документи, що підтверджують факт спільного проживання та ведення спільного домашнього господарства.

Зібрати документи для отримання спадщини складно. Звернення до юриста допоможе вам уникнути втрат часу, не доведеться стояти в чергах або розсилати запити.

4. Отримання спадщини за заповітом — порядок дій

Після смерті спадкодавця і отримання свідоцтва про смерть зверніться в нотаріальну контору, до якої територіально належав померлий чоловік. Нотаріусу ви подаєте заяву про намір прийняти спадщину і пакет документів, що підтверджує ваші права. Зробити це потрібно у строки, визначені законодавством. Після закінчення терміну, відведеного для подання заяви, необхідно сплатити нотаріальну мито та отримати свідоцтво про право на спадкування.

Процес отримання спадщини – довгий і витратний, спадщина може бути відкрито в іншому місті або регіоні країни. Крім консультацій, юрист візьме на себе підготовку пакету документів та представництво у нотаріуса.

5. Чи можна відмовитися від спадщини після його прийняття?

Спадкоємці можуть відмовитися від спадщини навіть після його прийняття, а також здійснити відмова на користь іншого спадкоємця. Часто це робиться при передачі в спадщину квартири, щоб не дробити майно, або якщо майно обтяжене великими боргами. Зробити це бажано в терміни, визначені для прийняття спадщини. В цьому випадку відмова у вас приймуть, навіть якщо раніше ви явно або неявно придбали спадщину.

Якщо ви пропустили терміни, навіть з поважної причини, свою правоту доведеться доводити в суді. Досвідчений юрист стане вашим представником і допоможе вирішити справу на вашу користь, позбавивши вас від фінансових втрат.

Спадкові справи і суперечки тривають роками. Часто в цьому винні самі спадкоємці, які почали оформлення спадщини не вчасно або з помилками. Допомога в отриманні спадщини вам нададуть юристи сайту, але краще звернутися заздалегідь і уникнути проблем і хвилювань.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!