В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Судова практика знає чимало випадків, коли порушені права громадянина за несплату строку позовної давності розглядаються судом і відновлюються в повному обсязі. Підставами для відновлення строку давності можуть бути різні життєві обставини, природні катаклізми, хвороби та інше.

Причини дійсно повинні бути вагомими, поважними. Інакше суд не стане розглядати, заява буде відхилена. Людині без відповідної освіти важко розібратися в юридичних тонкощах, скласти грамотне поводження, обґрунтувати доводи. Тому ми радимо вам скористатися послугами наших досвідчених юристів, це дасть гарантію позитивного результату справи.

10 ПОВАЖНИХ ПРИЧИН

Адвокати можуть підказати, чи мають ваші доводи достатню вагу для судових органів. Розглядається тільки ті з них, які мають безпосереднє відношення до самого позивача, простежується прямий зв'язок з ним.

1.Важка хвороба.

Це аргумент, оскільки здоров'я безпосередньо стосується особистості потерпілого. Потрібно надати докази, відповідні довідки про проходження стаціонарного, амбулаторного лікування з зазначенням факту, що хворий не мав можливості вільно пересуватися.

2.Безпорадний стан.

Відновлення пропущеного строку можливе, якщо заявник:

психічно, емоційно нестабільний (пригніченість, душевна неврівноваженість, потрясіння), що перешкоджає своєчасній подачі позовної заяви;

знаходиться під гіпнотичним впливом;

вживає медичні препарати з вмістом спирту, наркотиків.

3. Сімейні обставини.

Приводи для звернення до суду:

смерть близької людини;

догляд за тяжко хворим родичем;

проживання покійного, хворого родича (за якими доглядав заявник) в іншому місті, через що він не зміг вчасно подати позов.

4. Тривале службове відрядження.

Якщо порушення прав громадянина сталися під час його тривалої відсутності у справах роботи (службове відрядження). Після прибуття він може на законних підставах подати клопотання в судові інстанції.

5. Надзвичайні умови.

Виникнення непереборних сил, які перешкоджали поданню позову - природні катаклізми, стихійні лиха, страйки, широкомасштабні військові дії на території проживання заявника.

6. Знаходження в рядах армійських підрозділів, переведених на воєнний стан.

7. Зміна місця проживання позивача.

Чи перебування протягом тривалого періоду по іншому адресу, що не збігається з офіційною пропискою. Дана обставина однозначно вважається судом достатньою підставою для перегляду справи.

8. Неможливість відшукати боржника.

Щоб пред'явити позов у встановленому порядку потрібно знати місцезнаходження (місце реєстрації) боржника. За законом людина не обов'язково повинен володіти розшуковими навичками.

9. Неграмотність.

Підстави для відновлення строку можуть виникнути і з цієї причини:

незнання, погане володіння державною мовою - даний факт стає перешкодою при підписанні договорів, перешкоджає розумінню правових норм, вимог.

Така ситуація можлива, якщо громадянин тривалий час перебував за кордоном або є іноземцем. Тут виникає невелика проблема - якщо заявник для відновлення справедливості вдається до послуг юристів, суд перестає сприймати цей факт як поважну причину. Тому важливо звернутися до досвідчених адвокатів, які знають тонкощі і нюанси юридичної науки.

10. Інші причини.

Відновлення терміну можливо ще у наступних випадках:

громадянин офіційно проживає в іншому місті;

зміна місця проживання в період позовної давності;

перебування в місцях позбавлення волі або під слідством;

інші умови, що викликають труднощі, перешкоди для подання позову до судових органів.

ЗАКОН ДЛЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ

Затверджується, що всі люди володіють рівними правами. Але на практиці це не зовсім так. Для юридичних осіб та прирівняних до них приватних підприємців відновлення терміну позовної давності не діє.

Якщо для перших це абсолютно справедливе рішення (поважні причини фізичних осіб до них важко застосовні), то у відношенні індивідуальних підприємців це несправедливо. Єдина їх відмінність від фізичних осіб полягає в тому, що вони працюють на самого себе.

Точно також можуть мати хворих родичів, доглядати за ними, самі страждати від різних захворювань, проживати в іншому місті, пізно дізнатися про порушення своїх конституційних прав. Більшість авторитетних спеціалістів вважають даний факт грубою помилкою законодавства.

ІНСТРУКЦІЯ ВІД НАШИХ ЮРИСТІВ

Складіть позовну заяву в суд. При цьому давність не має значення - звертатися до органів правосуддя людина може в будь-який час.

Чітко обґрунтуйте своє звернення, вкажіть дійсно важливі підстави - хвороба близьких, непередбачені надзвичайні обставини, форс-мажор. Головна умова - причина обов'язково повинна стосуватися вас.

Підготовлене за формою заяву пред'являється у відповідний час (дочекатися моменту, коли відповідач проінформує вас про закінчення строку давності). Інакше суддя ваше звернення проігнорує, справа буде розглянута у звичайному порядку.

Для недосвідченого людини все це складно і незрозуміло. Якщо у вас виникли проблеми, звертайтеся до наших досвідченим юристам. Вони детально вивчать ваша справа, підкажуть оптимальну лінію поведінки, забезпечать захист ваших прав.