В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Пайове будівництво дозволило людям стати володарями, і з'явилися шахрайські схеми з відбирання грошей у населення. Тільки знання закону про пайову участь у будівництві та елементарна увага до деталей дозволить уникнути пасток злочинців. Консультанти порталу розкажуть про те, що таке договір пайової участі у будівництві та що очікує пайовика на шляху до довгоочікуваної квартирі. Юристи сайту поділяться рекомендацій, як правильно скласти договір із забудовником і зберегти інвестовані кошти.

РЕЄСТРАЦІЯ ДОГОВОРУ ПАЙОВОЇ УЧАСТІ В БУДІВНИЦТВІ, НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ В ПЕРШУ ЧЕРГУ

Відмова забудовника реєструвати ДДУ або спроби укласти інші договори (попередні, підряду тощо) повинні викликати настороженість. Ці документи не дадуть вам гарантії того, що ви обзаведетеся в недалекому майбутньому квартирою.

Пам'ятайте, що держава захищає інвестора тільки за наявності ДДУ, відомості про яку внесені в Укрреестр. Разом з тим можна зареєструвати договір своїми силами і виключити перепродаж об'єкта іншим особам.

Що дасть реєстрація ДДУ? Оформлення угоди в Укрреестре тягне за собою:

Визнання договору укладеним.

Отримання забудовником коштів. Вимоги компанії про передачу завдатку або авансу до реєстрації незаконні.

Використання материнського капіталу.

Залучення іпотечних коштів у банках.

Адміністративну і судову захист інвестованих коштів.

РЕЄСТРАЦІЯ ДДУ: 4 РАДИ ДЛЯ ПАЙОВИКІВ

1. Як оформити договір пайової участі в будівництві?

Що писати в договорі? Відобразіть в тексті важливі умови. Крім стандартних пунктів, до яких відносяться найменування сторін, їх місцезнаходження, банківські реквізити, увімкніть:

Детальний опис переданої квартири (під'їзд, поверх, секція, кількість приміщень, розташування в загальному плані будівлі).

Терміни здачі об'єкта інвестору.

Порядок внесення коштів.

Страхування ДДУ. Цей інструмент покликаний забезпечити повернення вкладених коштів у випадку неотримання інвестором обіцяного об'єкта.

Гарантійний термін. За загальним правилом він становить 5 років.

Правильно складений документ ДДУ детально регламентує зобов'язання сторін, передбачає всі ризики та механізми захисту. Грамотно скласти договір допоможе юридична консультація з питань нерухомості.

Підписання договору здійснюється особисто або через уповноваженого представника. Довіреність на третю особу засвідчується нотаріусом.

2. Реєстрація договору участі у пайовому будівництві

Як проходить реєстрація? Після стадії укладення ДДУ проводиться оформлення угоди в Укрреестре. Для цього заявник (забудовник або інвестор) надає наступні документи:

Письмова заява сторін.

ДДУ.

Паспорт.

Квитанцію про сплату державного мита.

Якщо укладення договору та його реєстрація на зводиться будівля проходить в перший раз, то додатково здається документація забудовника з питань будівельної діяльності:

План майбутнього об'єкта.

Проектна декларація.

Дозвіл на будівництво.

Договір страхування ГПО.

Платіжний документ про сплату страхового внеску.

Наступні інвестори, що прийняли пайову участь, не представляють в Укрреестр документи забудовника.

Строк внесення відомостей про першому ДДУ до реєстру, становить 10 робочих днів. Всі інші реєструються протягом 5 робочих днів. Процес завершується видачею на руки заявнику ДДУ зі спеціальною позначкою.

3. Страхування пайової участі в будівництві: на що звернути увагу?

Оскільки кожен інвестор зацікавлений в збереженні вкладених фінансів, приділимо час страхування ГПО фірми. У чому його плюси для вкладника?

Основні вигоди полягають в наступному:

Належне оформлення документації забудовника. Так як страхова компанія перед укладенням договору ГПО досконально перевіряє фінансовий стан будівельної компанії, це гарантує законність прав на ділянку і правильність оформлення документів.

Впевненість у поверненні інвестованих коштів незалежно від причин зриву будівництва. При будь-яких обставин, будь-то банкрутство, ліквідація, недолік активів, порушення законів, страховик поверне гроші.

Порятунок від подальших перепродажів.

Гарантована оплата страхової премії у межах суми по ДДУ.

Отримав страхову премію пайовик позбавляється права на придбання квартири. У свою чергу, виплативши належні суми, страхова компанія зобов'язується взяти на себе обов'язок по стягненню коштів з ненадійного забудовника.

4. Розірвання договору участі у пайовому будівництві

Якщо ви поспішили підписати ДДУ та внести гроші або бажана покупка розчарувала домочадців, то угода припиняється трьома способами:

За угодою сторін.

В одноосібному порядку.

Через суд.

Обопільне волевиявлення сторін, спрямоване на припинення угоди оформлюється додатковою угодою до ДДУ. Спір відсутній, розірвання договору носить добровільний характер.

Інвестор має право розірвати договір за своєю ініціативою у наступних випадках:

При затягуванні строку здачі об'єкта більш ніж на 2 місяці. За затримку готового житла стягується неустойка за договором, рівна 1/150 ставки рефінансування ЦБ України.

Якщо в квартирі виявилися серйозні дефекти, які не були усунені винуватцем.

Претензія по ДДУ в такій ситуації спрямована до закінчення гарантійного терміну, тобто не пізніше 5 років.

Одноосібне припинення угоди підлягає реєстрації пайовиком в Укрреестре.

Судове розірвання договору проводиться:

Якщо є підстави вважати, що будівництво в осяжному майбутньому не завершиться.

При істотних змінах проекту, не задовольнили пайовика.

Цей спосіб тривалий, має на увазі проведення претензійної роботи і судового розгляду. Судове рішення, яке набрало чинності, припиняє ДДУ.

ДОПОМОГА ЮРИСТА

Щоб з честю і доблестю пройти всі етапи пайового будівництва, недостатньо звичайної життєвої мудрості. Потрібні фундаментальні знання і професійний досвід. Онлайн консультація юриста сайту розповість на що звернути увагу при укладанні договору, про нюанси супроводу угоди і можливих підводних каменях у пайовому будівництві.


Получите за 15 минут консультацию юриста!