В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Сьогодні держава підтримує соціально незахищені верстви населення і компенсує громадянам втрачені в економічно нестабільний час вклади в банках. Обидва ці зобов'язання виконуються у формі компенсаційних виплат. Зібрати документи для отримання компенсації та визначити орган, який варто звертатися в кожному конкретному випадку, без юридичних знань складно і клопітно. У такій справі не обійтися без грамотного юриста. Також ми допомагаємо людям домагатися регулярного отримання пільг у повному обсязі.

Співробітники порталу допоможуть:

Дізнатися, кому належать заходи додаткового державної допомоги.

Визначити, до якого органу звернутися за отриманням фінансових виплат.

Зрозуміти, які папери підготувати для кожного звернення.

Встановити, в який термін відбувається отримання грошових коштів.

Визначити розмір грошової суми, що компенсується державою.

ОФОРМЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ І КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ВКЛАДАМИ – 7 ПРИЧИН ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДО АДВОКАТА

Юридична консультація допоможе вам знайти відповіді на найпоширеніші питання про встановлених законом компенсаційних виплатах:

1. Кому належить отримання грошових коштів?

Закон встановлює, що повернути вкладені в банківські організації гроші має право:

Громадяни, які поклали гроші в ощадний банк до 20 червня 1991 року.

Люди, які вклали кошти в державне страхування України, до 1 січня 1992 року.

Особи, які купили цінні папери, які розміщувалися на території країни до 1 січня 1992 року.

За умови, що зазначені осіб на момент повернення вкладених грошей померли, має право отримати компенсацію їх спадкоємці.

Юрист розповість, хто має право звернутися до держави за поверненням вкладених фінансів. Це допоможе вам захистити свої майнові права та повернути втрачені заощадження.

2. Як відбувається розрахунок сум, що компенсуються державою?

Постановою Уряду №1092 від 25 грудня 2009 року встановлено два варіанти обчислення компенсаційної плати:

Для громадян, які народилися до 1945 року, та їх спадкоємцям сума вкладених коштів потроюється. Для людей 1946-1991 року народження, та особам, до яких право на компенсацію перейшло у спадок, розмір виплачуваних коштів визначається шляхом множення суми заощадження на два. Крім цього, на обсяг отримуваних від держави грошей впливає термін вкладу. Для цього законом передбачені спеціальні коефіцієнти – 1 для вкладів, що існували з 1992 по 1996 рік, і до 0,6 для вкладів відкритих в 91 році і закритих у 92 році. Власникам, чиї заощадження, пролежали в банку з червня по грудень 91 року компенсація не виплачується.

Для спадкоємців, якщо власники вкладів померли після 2001 року. В цьому випадку вони отримують 2 тис. грн., якщо сума заощаджень більше 125 гривень. У ситуації, коли на рахунку лежало менше 125 гривень, то розмір виплати розраховується шляхом множення суми вкладу на 15. Таким же чином відбувається повернення грошей особам, які не успадковують за власником рахунку в банку, а тільки сплатили його похорон.

Юрист розповість нюанси визначення розміру належної компенсації за вкладами, зробленими до 1991 року. Ці знання допоможуть вам відстояти свої майнові інтереси, і захистити себе від зловживань з боку чиновників.

3. Які документи потрібні для звернення за компенсаціями за вкладами?

Згідно із законом (Постанова Уряду №1092 від 25 грудня 2009 року) надання документів для отримання втрачених заощаджень залежить від виду одержуваної плати:

При одержанні двох або трьохкратного розміру вкладу самим власником надається заява про бажання отримати компенсаційну виплату та паспорт громадянина України. Якщо гроші отримують його спадкоємці, то вони додатково прикладають папери, які підтверджують їх спадкові права та документальне підтвердження смерті власника заощаджень.

У разі отримання коштів на оплату ритуальних послуг гроші видаються при пред'явленні:

Заяви про вчинення виплати.

Документа про спадкові права або постанови нотаріуса (якщо гроші отримує особа, яка оплатила похоронні витрати)

Свідоцтва про смерть громадянина-власника вкладених коштів.

Паспорта особи, яка звернулася за компенсацією.

Бесіда з професіоналом допоможе дізнатися, який перелік документів потрібно зібрати для оформлення компенсаційної виплати по вкладах. Це дозволить вам отримати належні кошти без клопоту і затримок.

4. Куди звертатися за отриманням грошових коштів?

Урядова постанова №1092 від 25 грудня 2009 року визначило, що виплата компенсації відбувається у Відділеннях Ощадного банку України в районі знаходження вкладів. Але передбачені й винятки з цього правила:

Людям, що проживали в Чеченській республіці і переселилися в інші регіони, у відділеннях Ощадбанку за місцем їх внесення до реєстру вкладників колишнього Чеченського підрозділу.

Особам, які залишилися в Чечні – в спеціально зазначених Ощадбанком відділеннях головного Українського банку, розташованих у межах республіки.

Адвокат пояснить, де відбувається одержання компенсації за вкладом. Це допоможе вам скоротити час на пошуки потрібного відділення, і вбереже вас від негативних наслідків невірного визначення органу, що здійснює компенсаційні виплати.

5. Хто вправі вимагати соціальної підтримки?

Законодавчо встановлено право окремих категорій громадян на додаткову допомогу з державного бюджету. До них відносяться:

Діти-сироти.

Інваліди.

Ветерани.

Багатодітні сім'ї.

Пенсіонери.

Військовослужбовці.

Крім цього особи, яким належить отримання соціальної підтримки, встановлюються регіональним законодавством. Виплата грошових коштів у такому разі відбувається на підставі законів і нормативних актів суб'єктів України. Адвокат розповість, хто має право розраховувати на матеріальну допомогу держави. Така інформація допоможе вам і вашим близьким гідно пережити складні життєві обставини.

6. Яка документація нагоді для отримання фінансової підтримки?

Соціальне забезпечення людей регламентується одночасно федеральним і регіональним законодавством, тому в різних регіонах представляються різні документи для отримання компенсації. Але існує список паперів, надання яких обов'язково в кожному випадку. Найчастіше для оформлення компенсації будуть потрібні:

Особиста заява особи, що має право отримати соціальну виплату.

Документи, що підтверджують статус, який дає право на заходи державної допомоги.

Папери, які вказують на сукупний дохід громадянина, який звертається за допомогою разом з усіма членами сім'ї.

Документація, що встановлює склад родичів, що проживають на одній житловій площі з заявником.

Папери, які підтверджують необхідність одержання додаткових заходів захисту.

Юрист підкаже, які документи зібрати для отримання соціальної компенсації конкретною категорією пільговиків. Ці знання допоможуть вам захистити свої матеріальні інтереси і уникнути незаконних відмов у наданні коштів.

7. Яким чином розраховуються виплати?

Законодавчо не закріплено єдиної методики розрахунку обсягів соціальної підтримки. Процедура визначення суми, одержуваної пільговиками від держави, залежить від виду компенсаційної допомоги. Виділяються наступні випадки:

Розмір плати визначається залежно від різниці між доходом на кожного члена сім'ї заявника і зазначеним у законі прожитковим мінімумом.

Сума, яка підлягає отриманню, з'ясовується шляхом встановлення вироблених витрат пільговика.

Оплата проводиться до придбання пільгового товару або послуги, але виходячи з їх ринкової вартості.

Крім цього закон дозволяє регіонам самостійно встановлювати методи та коефіцієнти для розрахунків обсягу додаткових заходів соціальної допомоги. Адвокат допоможе дізнатися, як визначити грошову суму, яку ви отримаєте, якщо вправі просити державу про допомогу. Така інформація вбереже вас від зловживань чиновників при призначенні вам соціальної компенсації.

ПЕРЕВАГИ ЗВЕРНЕННЯ НА САЙТ

Отримання грошової компенсації – складна справа. Тільки знання законів і судової практики допоможуть захистити свої соціальні інтереси. Співробітники порталу пояснять вам, як оформити заяву, які папери прикласти до нього і куди їх віднести, щоб отримати гроші від держави. Ми проводимо онлайн-консультації, і вам не доведеться витрачати час на пошуки юридичних контор. Сайт – спосіб розібратися у складній ситуації, не виходячи з дому. На нашому сайті ви зможете прочитати багато інформації про допомогу в отриманні посібників. Якщо немає нічого для вас цікавого, зверніться до наших фахівців, вони вам допоможуть.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!