В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Кожен в країні може скористатися медичною допомогою, яка надається на безоплатній основі. Мало хто знає про цю можливість і продовжує платити за неї. Між тим існує спеціальний федеральний закон, який визначив параметри і умови надання громадянам безкоштовних медпослуг. Це базова програма сервісу. Які правила отримання державної гарантії в охороні здоров'я і про допомогу в отриманні допомоги консультанти розкажуть сайту.

10 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТА З БЕЗОПЛАТНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

1. Які види безоплатної допомоги виявляються?

Громадяни отримують на безоплатних засадах такі види медичної допомоги:

Первинну. Вона включає в себе превентивні, діагностичні, лікувальні, відновні заходи і спостереження за вагітними жінками.

Швидку. Вона проводиться у невідкладних випадках, коли потрібне термінове втручання медичного фахівця (при отруєннях, травмах, гострих болях).

Спеціалізовану. В її рамках використовуються спеціальні методи і високотехнологічні засоби для відновлення здоров'я людини.

Паліативну у формі комплексних процедур, спрямованих на полегшення стану пацієнта при тяжких і хронічних захворюваннях.

Фінансування наданих послуг здійснюється за рахунок державного бюджету і медичного страхування, також як і соціальна підтримка сімей з дітьми.

Щорічно порядок та параметри надання медпослуг змінюються на підставі постанови Уряду України. Сумарні коефіцієнти допомоги визначаються кожним регіоном самостійно шляхом затвердження територіальної програми.

2. На кого розрахований безоплатний сервіс?

До таких належать громадяни:

страждають захворюваннями основних життєзабезпечуючих систем,

мають травматичні та інші несприятливі наслідки в результаті впливу зовнішніх обставин;

перебувають у вагітному, родовому, післяпологовому або абортивній стані;

мають розлади психічного властивості.

3. Які установи беруть участь у програмі?

Учасниками програми можуть бути медичні установи, чия діяльність ліцензована уповноваженим органом. Кожен регіон самостійно визначає конкретні спеціалізовані організації, які виступають операторами територіальної програми.

4. В які терміни виявляються послуги?

Щоб забезпечити громадянам своєчасну спеціалізовану допомогу, встановлені максимальні часові проміжки для її надання, тривалість яких залежить від конкретного виду необхідного дії.

Наприклад, на проведення первинних невідкладних заходів відводиться 2 години, планової медичної допомоги - до 10 днів, спеціалізованих послуг - до 1 місяця.

5. Що дає страховий поліс?

Обов'язкове медстрахування дає можливість застрахованій отримати безкоштовний обсяг послуг, що фінансуються за рахунок страхової організації. Але справа йде інакше, якщо це стосується материнського капіталу на купівлю автомобіля.

Власник поліса має право:

за своїм бажанням обрати страховика, медустанову і лікаря;

отримати безкоштовний обсяг лікарського забезпечення;

користуватися якісним сервісом;

бути повністю поінформованим про права та обов'язки пацієнта.

Права застрахованого забезпечуються у всіх організаціях - учасниках програми державного гарантування незалежно від місця проживання.

6. Які ліки видаються безкоштовно?

Медичні препарати, визнані життєво важливими, затверджуються Урядом України і видаються на безоплатній основі. До таких належать кошти:

призначені для лікування хвороб травлення, кісток, цукрового діабету, пухлин;

імуностимулятори, психотропні препарати, антидепресанти;

протиблювотні, послаблюючі, протизапальні засоби і т. д.

Пацієнт, крім препаратів, забезпечується витратними матеріалами та іншою медпродукцией.

Якщо лікування проводиться в поліклініці або домашніх умовах, безоплатне постачання припиняється і фінансування йде з особистих коштів пацієнта. Але можна розраховувати на отримання грошової компенсації.

7. Як виявляється первинна допомога?

В рамках вищеназваного медпрацівниками здійснюються:

консультації;

профілактичні огляди;

діагностичні заходи;

імунізація;

санітарна освіта.

На цьому етапі держава намагається зі свого боку створити повсюдно умови для ведення громадянами здорового способу життя.

8. Як надається швидка допомога?

Вона виявляється в невідкладних ситуаціях, що вимагають термінового втручання медичних фахівців. Режим роботи термінових служб ⏤ цілодобовий. У більшості випадків організовується евакуація пацієнта при небезпечних для життя обставинах (ускладнення вагітності, важкі пологи, загострення хронічних хвороб, отруєння, нещасні випадки), що полягає у фізичному переміщенні хворого мобільними засобами, в тому числі за допомогою авіації.

Правила здійснення:

Хворий здійснює виклик карети швидкої допомоги.

Медпрацівник, який прийняв виклик, передає отриману інформацію фельдшерської бригади.

Виїзди бригади здійснюються по мірі надходження заявок. Якщо їх багато, то пріоритет віддається найбільш важким і термінових випадків. На прибуття карети швидкої допомоги до місця перебування хворого відводиться не більше 20 хвилин.

По прибуттю на місце медиками проводяться необхідні відновлювальні процедури.

Якщо стан пацієнта вимагає амбулаторних або стаціонарних умов, організовується евакуація хворого у найближчий медзаклад.

На цьому етапі швидка допомога вважається завершеною.

9. Як виявляється спеціалізована допомога?

Такі послуги характерні для стаціонарів, в яких застосовуються спеціальні технології, обладнання та препарати для лікування захворювань. Показанням для застосування до пацієнта цього режиму є необхідність госпітального регламенту, інтенсивної терапії, безперервного лікарського спостереження.

Термін очікування цього виду допомоги не повинна перевищувати 1 місяця.

Правила здійснення:

Хворий письмово направляється для отримання спеціалізованої допомоги лікарем-фахівцем. У нього на руках повинні бути результати попереднього обстеження.

Прибулого розміщують у палаті. Якщо через завантаженість вільні місця у профільному відділенні відсутні, дозволяється оформляти їх в інші місця, але на термін не більше 1 доби.

Відділення повинне бути обладнане 2 санвузлами.

Лікар здійснює огляд надійшов пацієнта. В залежності від результату призначаються необхідні медичні заходи.

Якщо діагностичні можливості організації обмежені і не дають в достатньому обсязі провести потрібні дослідження, то забезпечується доставка хворого в супроводі медпрацівника установа, що відповідає необхідним умовам.

Якщо пацієнт порушує правила перебування в установі, він достроково виписується. При цьому його життя не має нічого загрожувати.

Коли пацієнтом став дитина, батьки або іншому члену сім'ї дозволяється перебувати з ним у медичному закладі. Плата за це не стягується.

Медична допомога, що включає в себе застосування нетипових методик лікування, іменується високотехнологічної. До унікальних заходів відносяться робототехніка, генна інженерія і т. д.

10. Які дії вважаються порушеннями?

До незаконних зараховують дії медперсоналу, спрямовані на обмеження громадянських прав на гарантовану допомогу, а саме:

стягнення винагороди за гарантований обсяг сервісу;

покупку за рахунок грошей пацієнтів лікарських препаратів і медвиробів;

несвоєчасне надання або невиконання медпослуг;

відмова у виконанні гарантованого обсягу.

Якщо ви стали очевидцем вищеперелічених випадків, зверніться до керівництва установи або страхової організації. Максимальну допомогу в отриманні гарантованого обсягу послуг зобов'язані надавати всі заклади охорони здоров'я та виконавчої влади аж до центральних органів.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!