В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Результати статистичних досліджень говорять про те, що в країні активно займається спортом близько 10% населення. В останні роки різко підвищився інтерес до здорового способу життя, ця тенденція в усьому світі буде зміцнюватися і далі.

Перед тим, як почнемо

Вивчіть попит і ситуацію з конкуренцією в своєму місті. Якщо чисельність населення складає близько 50 000 чоловік, вашими потенційними клієнтами є 5 000. Кожен початківець спортсмен купує відповідний одяг, інвентар, аксесуари та інші товари залежно від виду спорту. Кожна людина, яка регулярно займається спортом, витрачає в спортивних магазинах протягом року як мінімум 10 000 рублів. Виходячи з цих даних, ви зможете прорахувати перспективність свого бізнесу.

Власник магазину спортивних товарів повинен розбиратися в особливостях цього напрямку. Часто торгівлю починають спортсмени - вони чудово обізнані в потребах своїх однодумців і вже мають у своєму розпорядженні певним колом потенційних покупців.

Якщо ви не особливо розбираєтеся в спорті і товари цього напрямку, попрацюйте хоча б деякий час в спортивному магазині. Допоможе і активне вивчення спортивних журналів, пропозицій виробників і дослідження ринку. Також, можна буде запросити на роботу досвідченого фахівця, який допоможе сформувати асортимент і візьме на себе управління магазином.

Проведіть дослідження, які види спорту найбільш популярні в вашому місті. Це багато в чому залежить від кліматичних і географічних умов, наявності або відсутності умов для занять. Це дозволить безпомилково визначити, яку спеціалізацію вибрати.

У великих містах можна розглянути пропозиції по франшизі. Великі торгові мережі і виробники пропонують підприємцям таку можливість. Перевага - ви отримуєте готовий бізнес і вже перевірену на практиці стратегію розвитку. Недолік - жорсткі умови співпраці і деякі обмеження в свободі діяльності.

Основні ризики


Головна небезпека - неправильний вибір напрямку і формування асортименту. Наприклад, відкривати магазин дорогих товарів в місті з низькою купівельною спроможністю не має сенсу - тут затребувані доступні товари і упор на одяг.

Сезонний спад продажів має місце, але він знижується за рахунок заміни асортименту в залежності від змін у попиті.


Місцезнаходження


Вибір місця для магазину спортивних товарів різноманітний, але напрямок і специфіка роботи вносить корективи і звужує кількість варіантів.

Якщо ви вибрали широкий асортимент і орієнтацію на універсальність, потрібно велике приміщення площею 200 м². Такі магазини повинні розташовуватися на жвавих вулицях, біля ринків споживчих товарів. Можна розглядати варіант з торговими центрами.

Вузька спрямованість на конкретні види спорту, ціновий діапазон або певну категорію товарів (одяг, інвентар, спеціальне харчування і т.д.) вимагає розташування, що дозволяє бути в максимально близькості до цільового споживача.

Торгівля товарами високої якості за відповідними цінами на увазі пошуку приміщення площею 70-100 м² в котеджних селищах і елітних районах. Невеликий, але постійний потік покупців якісних спортивних товарів забезпечує розташування магазину біля спортивних центрів і тренажерних залів. Якщо поблизу немає конкурентів, непогані перспективи має магазин в діловому районі - спільнота офісних співробітників і бізнесменів показує значне зростання інтересу до занять спортом.

З розвитком Інтернету важливість вибору розташування торгових площ знижується. Створивши Інтернет-магазин, ви надзвичайно розширите коло потенційних покупців.

 

Устаткування


Затівати дорогий ремонт і замовляти оригінальний дизайн для торгового залу не обов'язково. Фон і оздоблення повинні бути нейтральними. Якщо ви уклали контракт з якихось брендом, умови договору будуть включати оформлення магазину в корпоративних кольорах і наявність рекламних плакатів або банерів. Особливих витрат ремонт не зажадає.

Кадри

Для функціонування великого магазину з універсальним асортиментом потрібно 15-17 чоловік.

Директор або керуючий.
Продавці-консультанти (4-5 чоловік). Кожен з них повинен досконало володіти інформацією про товари. Особливо це важливо для спортивного харчування і дорогих тренажерів.
Касири. Потрібно мінімум 3 людини, якщо планується позмінна робота - 4-5 чоловік.
Навіть при установці систем відеоспостереження та систем електронного захисту товарів потрібні охоронці. Можна найняти 4-х чоловік на постійну роботу або укласти договір з охоронною фірмою.
Великі площі вимагають введення в штат постійних співробітників прибиральниць (2-4 людини).
Бухгалтера потрібно наймати на постійній основі.
Забезпечувати роботу невеликого магазину з вузькою спеціалізацією зможуть 3-4 людини: 2 продавця консультанта, які можуть виконувати обов'язки касира, прибиральниця і підсобний працівник (якщо магазин пропонує габаритні товари).

Документи і ліцензії

Реєстрація магазину починається з оформлення ФОП або ТОВ. Для прискорення процесу бажано скористатися послугами юридичної фірми - від правильності заповнення документів багато в чому залежить термін оформлення будь-якого бізнесу.

Також, необхідно дозвіл від санітарної інспекції. Для цього ви повинні надати документи:

Договір на проведення дезінфекції приміщення і транспорту (якщо є на балансі).
Договір зі службами, що надають послуги дезінсекції та дератизації.
Договору на вивезення сміття.
Дізнайтеся вимоги пожежної охорони і приведіть приміщення у відповідність - ця служба повинна дати дозвіл на роботу торгового закладу.

Наявність найманих працівників зобов'язує підприємця зареєструватися в пенсійному фонді, службі зайнятості та інших місцевих некомерційних організаціях.

Прибутковість

Цей параметр багато в чому залежить від обраного асортименту і сегмента.

Найвищу прибутковість показує спортивний одяг.
Добре продаються товари для фітнесу (гантелі, рукавички, еспандери, гімнастичні колеса, килимки та інше).
Поступово набирає позиції спортивне харчування. Для цього напрямку важливо мати у своєму розпорядженні сертифікатами від виробника.
Тренажери поступово здають позиції. Їх вигідно продавати в мегаполісах, маючи контракти з тренажерними залами.
Націнка становить від 20 до 60%. Вона залежить від популярності товару, купівельної спроможності ваших клієнтів, середньої вартості у конкурентів і ціною, запропонованою постачальниками.

Загалом, рентабельність магазинів спортивних товарів коливається в межах 40-50%. Середній показник виходу на окупність для цього напрямку становить 12-18 місяців.

 

 

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!