В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Згідно маркетингових досліджень приріст ринку сантехніки становить близько 20-30% в рік. З одного боку, збільшується асортимент виробів: з'являються нові пристосування, споживачів радують оригінальними дизайнерськими знахідками. З іншого боку, відкривається все більше торгових точок, що говорить про велику конкуренцію в цьому виді бізнесу.



При відкритті магазину сантехніки важливо врахувати всі нюанси від оформлення до просування. Розумна організація бізнесу гарантує конкурентоспроможність торгової точки і високі продажі.

Оформлення бізнесу

Для відкриття магазину, крім реєстрації ІП, слід отримати наступні документи:

  • санітарно-епідеміологічний висновок;
  • дозвіл на розміщення від органів Росспоживнагляду - даний документ надає право на організацію діяльності об'єкта;
  • програма виробничого контролю;
  • угоди на вивезення твердого побутового сміття та інших відходів;
  • договір про проведення утилізації ртутних ламп;
  • договір про виконання систематичної дезинфекції і очищення систем вентиляції та кондиціонування;
  • підписання договорів на здійснення дезінсекційних, дератизаційних, дезінфекційних робіт;
  • укладення договору на дезінфекцію засобів автотранспорту

 

Асортимент

Головними питаннями при відкритті магазину сантехніки є закупівля товару і формування асортименту. Вибираючи постачальника, можна піти двома шляхами: закуповувати товар безпосередньо у виробника або замовляти у представників компанії. У першому випадку товар буде мати невисоку ціну, а також швидко приходити на склад. Але, при закупівлі виробів закордонного виробництва, доведеться звернутися до представництв, які роблять націнку на товар. Прямий зв'язок з іноземними компаніями легко налагодити тільки великим магазинам сантехніки. Норма націнки на товар становить 20-30% від ціни товару.

Визначаючись з асортиментом, важливо знати основні види сантехніки, серед яких виділяють:

- «білу» сантехніку, або санфаянс (унітази, змивні бачки, біде, раковини, мийки, душові піддони, чавунні, акрилові, сталеві ванни і ін.);

- інженерну сантехніку (труби, фітігі, крани, змішувачі, вентилі, сифони, затвори і відводи, арматура);

- аксесуари (плитка, меблі для ванної, спеціальні освітлювальний прилади, килимки).

Окремо можна виділити «елітну» сантехніку: мармурові ванни і рукомийники, вироби з порцеляни і дорогих металів.

Звичайно, початківцю не слід купувати все і відразу. На формування асортименту може піти рік, протягом якого можна буде оцінити попит на окремі види і марки сантехніки. За даними досліджень, найбільшим попитом користуються акрилові і чавунні ванни, унітази, раковини, змішувачі, крани і різні витратні матеріали інженерної сантехніки. Вибір і обсяг асортименту залежить від місцевих особливостей попиту, матеріальних можливостей і розташування магазину. Для початку можна відкрити магазин, що спеціалізується на окремому вигляді сантехніки (магазин ванн або всього санфаянса).

Слід подбати не тільки про різноманітність товару, але про його наявності на складі. Запас повинен перевищувати середньомісячний товарообіг в 2-3 рази, що буде плюсом, при затримці закупленого товару, особливо імпортного. При зберіганні товару важливо дотримуватися таких правил:

- керамічні вироби при невеликих кількостях зберігають у розпакованому вигляді в стелажах, на полицях.

- керамічні труби укладають на відкритому майданчику на дерев'яні прокладки горизонтальними рядами в штабелі висотою до 1,5 м. Під нижній ряд труб підкладають дерев'яні бруси по висоті не нижче виступаючої частини розтруба.

- раковини чавунні і сталеві емальовані, мийки, змішувачі, крани туалетні зберігають на піддонах в стелажах в закритому сухому неопалюваному приміщенні; труби ребристі і радіатори опалювальні чавунні зберігають в штабелях висотою до 1 м в закритих неопалюваних складах.

- вироби на основі полімерів, склопластик зберігаються в опалювальних складах на піддонах в заводській упаковці в штабелях висотою до 1,5 м.

- ванни чавунні емальовані зберігають на відкритих майданчиках і стелажах укладеними на піддонах з упорами.

Приміщення та персонал

При виборі приміщення важливо враховувати його площа, місцезнаходження, присутність в ньому складів і санвузла. Краще вибрати приміщення поруч зі будуються будинками, що може забезпечити клієнтів на перший час, або в центрі міста, де хороша прохідність.


Такі вироби як ванна, душова кабіна, раковина вимагають багато місця, тому для магазину сантехніки малого масштабу підійде приміщення площею 80-100 кв. м., середнього - 150-200 кв. метрів, для великого - 300-400 кв. метрів. Приміщення можна купити, орендувати або орендувати з правом викупу. Оренда приміщення середнього масштабу обійдеться приблизно в 100-150 тис. грн. в місяць. Склад краще мати при магазині, так як товар покупець зазвичай отримує ні з вітрини, а на складі. Для обслуговування торгового залу знадобитися найняти двох продавців, які повинні відмінно розбиратися в видах сантехнічних Такі вироби як ванна, душова кабіна, раковина вимагають багато місця, тому для магазину сантехніки малого масштабу підійде приміщення площею 80-100 кв. м., середнього - 150-200 кв. метрів, для великого - 300-400 кв. метрів. Приміщення можна купити, орендувати або орендувати з правом викупу. Оренда приміщення середнього масштабу обійдеться приблизно в 100-150 тис. грн. в місяць. Склад краще мати при магазині, так як товар покупець зазвичай отримує ні з вітрини, а на складі. Для обслуговування торгового залу знадобитися найняти двох продавців, які повинні відмінно розбиратися в видах сантехнічних виробів і знати їх функції. Також потрібно буде найняти робітників на склад і вантажника.

Торгове обладнання

Оформлення магазину відіграє величезну роль при продажах, адже покупець, швидше за все, піде в магазин з оригінальним дизайном і ергономічним розташуванням товару. Для організації торгівлі сантехнікою існує безліч видів торгового обладнання, і, крім, стелажів (2-5 тис. грн. / Шт), вітрин (від 6 тис. грн), прилавка (від 4 тис. грн.) І полиць (від 350 грн), можна закупити обладнання, оснащене підсвічуванням і має привабливий вигляд:

стенди для змішувачів (10-14 тис. грн.), унітазів;
кронштейн для кріплення раковини (близько 500 грн / шт);
стійки для раковин (3-4 тис. грн.), ванн, рушникосушок (7-8 тис. грн.);
стенди для демонстрації душових кабін.

Для швидкої і ефективної торгівлі слід закупити сканер, апарат штрих-кодування і комп'ютер. З метою безпеки слід встановити пожежну та охоронну сигналізацію, систему відеоспостереження.

Продаж товару

Для активних продажів слід враховувати кілька моментів. По-перше, мотиви вибору покупця. За даними опитувань, основними факторами при купівлі товару є дизайн, технічні можливості і ціна виробу. Найбільший попит зафіксований на товари середньої цінової категорії. Слід враховувати і фактор сезонності: взимку продажі падають.

Рекламувати товар краще в виданнях, присвячених ремонту і будівництва, а також у великих гіпермаркетах. Варто пам'ятати про такі засоби стимулювання збуту, як знижки, акції, купони, розіграші призів. Наявність в магазині яскравої вивіски, штендерів, буклетів і каталогу також приверне покупця.

Магазин сантехніки може мати формат оптової, роздрібної або оптово-роздрібної точки. Також слід відкрити сайт, де буде розміщуватися каталог з товарами, новини про акції і знижки.

Інвестиції та окупність

Початкові інвестиції, необхідні для відкриття магазину сантехніки, при покупці товару на 1 млн. грн. складуть близько 1,5 млн. грн. Щомісячний прибуток при середніх продажах становитиме близько 80-90 тис. грн. Окупиться магазин приблизно за 1,5 року.

 
 


Получите за 15 минут консультацию юриста!