В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Складні економічні умови загрожують кожному працівнику несвоєчасною виплатою заробітної плати, попри закон, що зобов'язує оплачувати працю в незалежності від матеріального становища підприємства. Що робити тим, кого спіткала ця незавидна доля? Якими наслідками чревата затримка заробітної плати для роботодавця? Про це розкажуть юристи порталу.

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ЗАТРИМКУ ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Затримка зарплати тягне для керівника підприємства матеріальну відповідальність. Виражається вона у вигляді компенсації, яка сплачується у розмірі не менше 1/300 ставки рефінансування банку України від прострочених платежів за весь період невиплати. В разі затримки заробітної плати вина роботодавця не підлягає встановленню, відшкодування сплачується завжди.

ЗАТРИМКА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ: 6 СПОСОБІВ ОТРИМАТИ ГРОШІ

1. Розрахунок компенсації

Перед конкретними діями пояснимо алгоритм розрахунку відшкодування. Для визначення розміру компенсації уточнюються умови:

Прострочена оплата праці. Відносяться суми, що призначаються до виплати працівникам, за мінусом податкових відрахувань.

Період прострочення. Він починається з дня, наступного після розрахункової дати, та закінчується днем фактичного погашення.

Базова ставка, рівна 1/300 ставки рефінансування ЦБ України. Точний розмір впізнається на офіційному ресурсі банківської організації.

Перемноживши вищевказані параметри — отримуємо суму відшкодування, що сплачується роботодавцем за затримку зарплати.

1 спосіб

З наступного дня невиплати грошового забезпечення, ви вправі звернутися в комісію по трудових спорах (КТС), покликану захищати права працівника. Якщо такої немає, то подали клопотання про створення. Законом відводиться 10 днів на її формування. До складу КТС у рівному співвідношенні входять представники колективу та роботодавця.

Після надходження скарги працівника члени комісії організовують розгляд фактів і доводів, наведених в ній. В результаті виноситься рішення по спору, яке є обов'язковим для виконання роботодавцем. В іншому випадку працівнику видається посвідчення, що має силу виконавчого листа, на підставі чого судові пристави стягують кошти.

2 спосіб

Не дочекавшись зарплати у встановлений термін і зрозумілих пояснень керівництва, йдете в трудову інспекцію і подаєте відповідну скаргу.

Заява оформлюється в довільній формі та підкріплюється трудовою угодою. Додатково прикладіть розрахунок відшкодування.

Представники інспекції зобов'язані виїхати на підприємство та провести перевірку. Якщо факти порушення підтвердяться — вони вносять припис, що має обов'язкову силу. Законом передбачена адміністративна відповідальність роботодавця у вигляді штрафу.

3 спосіб

Якщо попередні заходи не принесли очікуваних результатів, то через 15 днів — призупините трудову діяльність, не приходите на роботу. Обов'язково у письмовому вигляді попередньо повідомте керівництво про цей намір. Зазначеного права позбавлена обмежена категорія зайнятих осіб (держслужбовці, працівники "швидкої допомоги", надзвичайних служб).

В разі затримки заробітної плати призупинення роботи може тривати аж до фактичного її погашення.

4 спосіб

Одночасно з припиненням трудової діяльності рекомендуємо застосувати 4 спосіб — звернення до суду. Цим правом скористайтесь не пізніше 3 місяців з дня порушення.

В заяву вмикайте вимоги про стягнення:

не надійшло грошового забезпечення;

компенсації за затримку виплати заробітної плати;

середнього заробітку за час простою.

Якщо нарахована зарплата, спір про борг не варто — суддя виносить судовий наказ без проведення повноцінного розгляду. На базі судового акта видається виконавчий лист, який є підставою для примусових заходів стягнення грошових коштів з роботодавця.

Закон дозволяє позивачу вимагати суму, що склалася в результаті індексації боргу, відштовхуючись від рівня інфляції в процентному вираженні. Заявити про це можна після фактичної оплати присуджених грошей в рамках виконавчого виробництва.

5 спосіб

Якщо компенсація за затримку виплати заробітної плати та інші суми після закінчення 3 місяців — не надійшли, звертайтеся в правоохоронні органи. За ухилення виплати заробітку керівник підприємства може позбутися волі на 3 роки.

Зазвичай загроза кримінального покарання змушує винуватця вишукувати кошти усіма способами і виплатити їх працівнику.

6 спосіб

Сили і ресурси керівника і працівника — нерівні. На стороні роботодавця є штат юристів, а ви один. Тому відкрите протистояння може обернутися невдачею. Єдиний вихід з цієї ситуації — вдатися до професійної допомоги адвокатів.

Юристи ресурсу:

підготують претензію та позов до суду;

точно визначать розмір компенсації за затримку зарплати;

стягнуть недоотримані доходи;

представлять інтереси в судовому процесі;

відновлять права працівника.

Звернувшись за допомогою до консультантів, стане очевидним, як отримати зароблені кошти і компенсацію.


Получите за 15 минут консультацию юриста!