В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Що належить військовим інвалідам? Як домогтися отримання компенсації для військовослужбовця? Які розміри відшкодування? З цими та іншими питаннями допоможуть розібратися професійні юристи порталу.

Перелік осіб, яким передбачена щомісячна грошова компенсація (скорочено ЄДК), порядок її нарахування та розміри виплат військовим встановлені за відповідними правилами, прийнятими на виконання зазначеного закону.

ТОП-5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТІВ З КОМПЕНСАЦІЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ

1. Хто отримує?

Право на отримання відшкодування належить таким особам:

Військовослужбовцям, які стали інвалідами внаслідок військової травми. Статус інвалідності присвоюється під час служби чи після її закінчення.

Особам, що одержали інвалідність з-за військової травми, під час військових зборів або з їх закінчення (відрахування).

Якщо військовий інвалід помер, то виплата щомісячної грошової компенсації здійснюється владою членам його сім'ї. До них зараховують дружину (а), батьків, неповнолітніх дітей і дітей – інвалідів. Їх працездатність або знаходження на утриманні загиблого при житті ролі не грають.

Також на ЕДК вправі розраховувати сім'я військовослужбовця, якщо його смерть настала на військовій службі або за військової травми. Аналогічне правило діє щодо особи, призваного на збори. Підкреслимо, що закон не дає право на ЕДК сім'ям військових, зниклих без вести.

Якщо людина вправі отримувати відшкодування за двома підставами (наприклад, сам військовий інвалід і одночасно батько померлого військовослужбовця), то щомісячна грошова компенсація буде йому видаватися по обом пунктам.

2. Які розміри виплат?

Відшкодування виплачується інваліду першої групи у розмірі 5 000 000 грн., другий - 2 500 000 грн., третьої - 1 000 000 грн. Зазначені розміри виплат введені в дію до 2015 року.

Якщо виплата щомісячної грошової компенсації провадиться сім'ї, то для кожного вона розраховується окремо. Сума, передбачена для військового інваліда, наприклад, першої групи пропорційно ділиться на число членів сім'ї, у т. ч. з урахуванням померлого. Якщо інвалід мав другу групу, то початкова сума буде нижче.

Суми виплат по відшкодуванню шкоди здоров'ю щорічно збільшуються на підставі постанови Уряду Укр., виходячи з даних по інфляції.

3. Які документи потрібні?

Якщо заявник інвалід, то він збирає:

паспорт;

довідки про встановлення інвалідності;

довідку про отримання пенсії;

виписку про особовому рахунку.

Документи подаються в копіях. Разом з копіями в орган соціального захисту надаються для звірки оригінали документів. В іншому випадку копії потрібно завірити у нотаріуса.

Якщо заявники члени сім'ї, яким належить щомісячна грошова компенсація, то вони збирають на кожного:

паспорт;

документ про загибель військовослужбовця на службі або висновок про настання смерті внаслідок військової травми;

свідоцтво про смерть військового інваліда;

документ, що підтверджує спорідненість з померлим. Якщо дитина інвалід, то потрібна довідка про присвоєння групи;

довідку про пенсії, одержуваної членом сім'ї;

виписку про особовому рахунку.

Якщо в документах є невідповідності, наприклад, прізвища подружжя допущена помилка, то в компенсації відмовлять. Також їх не візьмуть на перевірку, якщо вони містять закреслені слова, приписки, підчистки або виправлення.

В цьому випадку доведеться йти до суду і доводити свій родинний зв'язок з померлим або інші факти, що мають юридичне значення.

4. Як отримати?

Порядок отримання послуги:

Особа звертається у відділ соц.захисту за місцем проживання і здає документи.

Відділ соц.захисту перевіряє їх і нараховує компенсацію. Термін - сорок робочих днів. Послуга безкоштовна.

До 25-го числа місяця здійснюється виплата щомісячної грошової компенсації по лініях Ощадбанку та Пошти Укр.

При зміні інвалідному групи розмір відшкодування переглядається. Зміна місця проживання тягне призупинення виплат. Вони відновляться після отримання відділом соц.захисту за новим місцезнаходженням особи відомостей про ЕДК. Якщо підстави для нарахування відшкодування відпали, то виплата щомісячної грошової компенсації припиняється.

5. Коли відмовляють?

У виплаті відшкодування відмовляють, якщо:

особа не має права на компенсацію;

документи оформлені неправильно;

не зібрана вся документація;

подана недостовірна інформація щодо членів сім'ї;

особа вже отримує ЕДК.

Не зберете потрібні довідки? Відмовили в нарахуванні чи перерахунку компенсації? Не згодні з медичним висновком про причини смерті? Вам допоможуть кваліфіковані юристи ресурсу. Вони з готовністю:

проконсультують про те, чи маєте ви право на компенсацію;

при позитивній відповіді займуться збором довідок та інших необхідних документів;

підкажуть, як скористатися державною послугою з оформлення відшкодування;

оскаржать незаконні дії державних органів;

доб'ються виконання рішення суду на вашу користь.

Звертайтесь до юристів за допомогою і ваші питання вирішуватися швидко.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!