В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Зіткнувшись з борговими проблемами або не погасивши кредитні платежі, ви отримаєте судове рішення про стягнення боргу. Якщо не вирішити, то найближчим часом судові пристави накладуть арешт на майно і прийдуть його описувати. Реалізація арештованого майна володіє специфічними нюансами – це складна справа.

Після конфіскації майна боржників перед приставами стоїть питання про оптимальному способі продажу для отримання грошей, які спрямують в рахунок погашення заборгованостей. Такі втрати зазнають для запобігання більшої шкоди, але спочатку необхідно знайти відповіді на питання щодо оцінки та продажу конфіскованої власності.

ЯКІ ПИТАННЯ ЗАДАЮТЬ ЮРИСТАМ?

Продаж судовими приставами конфіскованого майна – це довгий процес, який проводиться поетапно, кожен з таких етапів важливий. Результатом процедури стає виручка грошових коштів від реалізації власності. Ці гроші направляються на погашення боргу конкретного боржника. Але для самого боржника цей процес малопривабливий, так як розпродають майно за цінами, що не відповідає ринковій вартості.

Тому у громадян виникає ряд питань, з якими важко впоратися без правової допомоги професіонала.

ТОП 5 ПИТАНЬ ДО ЮРИСТІВ ПО МАЙНУ

1. Обов'язкова оцінка конфіскованого майна у боржника?

Перед реалізацією власності проводять експертну оцінку. Проведення носить обов'язковий характер, якщо до такого майна відносяться:

нерухомість;

цінні папери;

дорогоцінні вироби;

валюта;

колекційні предмети;

володіє художньою цінністю антикваріат;

власність, ціна якої перевищує 10 000 грн.

Виключення складають інвестиційні паї, що продаються на інвестиційних фондах і дебіторський борг.

2. Які способи реалізації?

Є 2 її форми, що залежать від наступних критеріїв:

ціна;

різновид майна незалежно від ціни.

Перший спосіб – це продаж майна боржником (новий метод, введений в 2014 р.). Боржник має право реалізації оціненого в суму менше 10 000 грн. майна. Для цього їм подається клопотання пристава.

Другий спосіб – це примусовий продаж майна боржників. Вона проводиться на комісійних засадах (комп'ютери, офісна техніка, недороге авто, меблі). Продажем займається Укримущество, її продають під час торгів на відкритому аукціоні.

3. Етапи реалізації майна, що перебуває під арештом

Стандартний порядок дій такий:

Винесення судовим виконавцем наказу про передачу власності на реалізацію.

Залучення державного або приватного експерта для оцінки.

Проведення оцінки майна, що визначає його потенційну вартість.

Вилучення у боржника власності з складанням акту прийому-передачі.

Пристави повідомляють Укримущество про готовність власності до реалізації і складають документ про передачу майна.

Повідомлення в спеціалізованих ЗМІ про відкриття торгів на сторінці судових приставів.

Залучення спеціальної організації або особи для продажу.

Безпосередній продаж на комісійних засадах або торгах.

Закінчення процедури – дата зарахування грошей на рахунок.

4. Потрібно залучати оцінювача з боку?

Дії судових виконавців провокують скарги боржників (не вдається прийти до згоди по вартості, що встановлюються на різну власність). Пам'ятайте, що при невиконанні приставом роботи належним чином, його дії або бездіяльність підлягає оскарженню до суду, керівництву або в прокуратуру.

Буває, що державний експерт відсутня або зайнятий. Тоді користуються послугами приватних експертів. Можливе проведення повторної перевірки з залученням приватного оцінювача.

5. Терміни реалізації і зниження ціни

Арештоване майно, передане на реалізацію, підлягає виставленню на аукціон. Торги проводять у 2-хмесячний термін. Перемагає особа, яка запропонує найбільшу ціну. Продаж рухомого майна проводиться на комісійних засадах (тобто як у звичайному магазині) протягом місяця.

Коли арештоване майно на реалізацію в цей термін не вдалося збути, на 15 % знижують первісну вартість і передають на реалізацію ще раз.

Якщо не вдалося реалізувати, його пропонують в рахунок погашення боргу стягувачу за ціною на 25 % менше початкової. Процедура розпродажі завершується тоді, коли судовими приставами будуть отримані гроші.

На сайті вам нададуть професійну допомогу. Досвідчені юристи проконсультують з питань, які стосуються реалізації арештованого майна.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!