В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Розширення контактів між українськими та іноземними громадянами веде до збільшення числа офіційних шлюбів. Реєстрація відносин між українцями і громадянами інших країн (апатридами - особами без громадянства) має особливості. Самостійно розібратися в тонкощах чинного законодавства — складно. Зверніться за консультацією до досвідченого юриста.

ТОП 4 ПИТАННЯ ДО ЮРИСТІВ ПРО УКЛАДЕННЯ ШЛЮБУ

1. Чи можна вийти заміж за людину без громадянства?

Категорія вищевказаних осіб мають тісний зв'язок з країною, де вони живуть. Цей підхід відповідає міжнародній практиці. В Україні укладення шлюбу з особою без громадянства допускається. Його умови підкоряються закону країни, в якій він постійно проживає.

Якщо людина знаходиться в Україні тимчасово, то умови реєстрації шлюбу з них знаходяться в компетенції законів держави, де він постійно живе. Більше подробиць про нюанси реєстрації відносин надасть досвідчений юрист в області одруження.

2. Чим керуватися при укладенні шлюбу з іноземцем

В україні реєстрація шлюбу з іноземними нареченим або нареченою або особами без громадянства, проходить у відповідності з нормами, передбаченими Сімейним кодексом Україні і Законом "Про актах громадянського стану".

В Україні подружжя незалежно від громадянської приналежності людей, знаходиться в правовому полі українських нормативно-правових актів. Процедурою укладення шлюбів займаються органи РАЦС. Умови визначає закон держави проживання апатрида на постійній основі (якщо він живе в Україні, умови одруження з особою без громадянства будуть визначатися СК Україні). Заздалегідь слід порадитися з фахівцем у галузі права, щоб не потрапити в неприємну ситуацію перед весіллям.

3. Який документ подають замість паспорта апатриди?

Бажаючі офіційно оформити стосунки пред'являють посвідчує їх особу документ. Закон "ПРО правове становище іноземних громадян у Україні" про подання особою без громадянства в Україні в якості такого документа:

вид на проживання;

дозвіл на тимчасове проживання.

Якщо ця документація відсутня, офіційний шлюб неможливий.

4. Реєстрація шлюбу з іноземцем та особою без громадянства

Майбутні подружжя подають заяву в ЗАГС (зверніть увагу, що реєстрація шлюбу із вищезазначеними особами здійснюється не у всіх укр. Рацс). Подача заяви можлива письмово та в електронному вигляді. Для подачі заяви через Інтернет працює портал для реєстрації пар.

Разом із заявою подаються:

документи, які засвідчують їх особу (в перекладі на українську мову та відповідним чином завірені);

дозвіл на шлюб (якщо громадянин Україні не досяг 18-річчя);

довідка з посольства про те, що іноземна особа не перебуває у шлюбі;

якщо хтось із подружжя раніше був одружений (замужем) – документ про те, що попередній шлюб припинений;

квитанція про сплату державного мита (350 руб.).

Вся документація по сімейному статусу іноземця підлягає легалізації. Її український переклад засвідчується. Переклад документації проходить консульську процедуру засвідчення. Його можна також запевнити в міністерстві закордонних справ, у нотаріуса або в іншому компетентному органі.

Зареєстрований шлюб з іноземцем визнається дійсним країною іноземця, якщо дотримані закони країни. В іншому випадку він недійсний.

Щоб уникнути всіляких негативних наслідків, до того, як реєструвати шлюб з іноземним громадянином або особою без громадянства, рекомендується порадитися з фахівцем у сфері сімейних відносин.

На сайті проконсультують в області шлюбних правовідносин і допоможуть розібратися з законами іноземних держав, дізнатися всі нюанси, що дозволяють надалі вважати ваш шлюб дійсним на території будь-якої держави.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!