В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Влади хочуть вилучити ваш ділянку для державних потреб? Як захистити інтереси господаря і не залишитися в збитку? Якими правами наділяє закон власника в таких ситуаціях? Держава у виняткових випадках може претендувати на вашу землю, але за умови рівноцінної компенсації. Консультанти ресурсу ознайомлять з умовами і порядком відчуження земель, щоб ви змогли грамотно відстояти свою позицію.

Саме слово примусове відчуження земельної ділянки передбачає ігнорування думки власника на відміну від добровільного, коли господар ділянки самостійно визначає покупця, вартість та інші умови правочину.

ПОРЯДОК ВІДЧУЖЕННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК: 7 ЧАСТИХ ЗАПИТАНЬ ДО ЗЕМЕЛЬНОГО ЮРИСТА

1. В яких випадках вилучається ділянка?

Влади застосовують примусове вилучення тільки в спеціально обумовлених законом випадках:

Для виконання міждержавних контрактів.

В цілях забезпечення роботи об'єктів енергетики, оборони, безпеки, транспорту, зв'язку і т. п. Головна умова застосування цього пункту — відсутність інших альтернатив для розміщення перерахованих вище об'єктів.

За клопотанням монополістів, надрокористувачів та інших організацій, список яких затверджений Урядом.

2. Хто приймає рішення про відчуження?

Від того, для яких потреб вилучається ділянка, залежить належність суб'єкта влади, який приймає рішення про викуп землі. Це можуть бути федеральний, республіканський (автономний) органи чи муніципалітет. З ними ж і підписується договір відчуження земельної ділянки, який визначає основні умови компенсації.

При незгоді власника з умовами угоди про відчуження ділянки безпосереднє вилучення здійснює суд.

3. Як проходить процедура відчуження?

Основні етапи примусового вилучення такі:

Державний орган, що потребує земельній ділянці, виносить відповідний акт про його відчуження. Це рішення направляється в Укрреестр, і згодом лягати обтяженням на право власності.

Ініціатор публікує прийняте рішення на офіційному ресурсі і в ЗМІ.

Влади сповіщають власника про майбутнє вилучення.

Проводиться оцінка майна земельної ділянки незалежної оцінної компанії.

Між державним органом і власником землі укладається угода про відчуження. У ньому сторони домовляються про вид та розмір компенсації.

Власникові виплачується компенсація або надається інший ділянку.

Ініціатор проводить державну реєстрацію придбаного права в Укрреестре на підставі укладеної угоди.

Новим власником стає держава або муніципалітет, який потім реалізує заплановане на вилученій ділянці.

4. Має відмінності відчуження частини земельної ділянки?

Державі може знадобитися не цілий ділянку, а лише його частина. Викуп частини земельної ділянки характерний рядом істотних відмінностей:

Проведенням попередніх землевпорядних робіт по виділенню частки земельної ділянки в повноцінний об'єкт прав. Якщо сторони не згодні займатися відповідними заходами, що їх до цього спонукає суд.

Здійсненням реєстрації нового об'єкта, утвореного за рахунок частки земельної ділянки, в Укрреестре.

Всі інші стадії ідентичні етапами вищевикладеного процесу.

5. Що входить у викупну вартість?

Викупна ціна ділянки, що вилучається, включає в себе:

ринкову вартість землі та розташованої на ній нерухомості;

збитки;

упущену вигоду.

Сума компенсації визначається не пізніше 60 днів до напряму господареві ділянки проекту угоди. Якщо власник не згоден із запропонованою ціною, він має право провести повторну оцінку та направити свої зауваження ініціатору.

Претендувати на відшкодування можуть не тільки власники, але й інші особи, які володіють землею на законних підставах (орендарі, безоплатні користувачі тощо).

Якщо господар після отримання сповіщення влади затіяв будівництво або здійснив інші поліпшення на ділянці, то понесені ним витрати не входять у відшкодовувану вартість.

Компенсація може за бажанням власника надаватися в натуральному вигляді, тобто у вигляді рівнозначного по вартості та інших характеристик ділянки.

6. Як укладається угода про відчуження?

Якщо ділянка належить кільком власникам, то угода підписується з усіма господарями, які здійснюють відчуження частки державі.

При незгоді з умовами проекту документа, господар має право вносити зауваження. Якщо домовленість між сторонами не досягнута угода не підписана власником протягом 90 днів, влада ініціює подання позову до суду.

Якщо відчуження частини земельної ділянки або всього об'єкта проводиться за клопотанням монополіста або інших аналогічних осіб, то всі переговори щодо вилучення ведуться з ним.

7. Як захистити свої інтереси?

Зіткнувшись з наміром влади вилучити ваш ділянку, переконайтеся в тому, що:

Рішення державного органу є обґрунтованим, тобто підтверджено міжнародним договором, ліцензії на надрокористування, клопотанням монополіста, нормативною документацією тощо

Не минуло 3 роки з дня прийняття рішення. В іншому випадку, дія його припиняється.

Ринкова вартість реальна і включає в себе ціну всіх відчужуваних об'єктів.

Невідповідність стану справ зазначених умов є підставою для оскарження незаконних дій до суду. Грамотний юрист допоможе підготувати потрібні папери, виступить у суді і збереже вашу власність.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!