В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Затримання транспортного засобу - вкрай небажане покарання для будь-якого водія, оскільки тягне за собою масу неприємностей: по-перше, головний біль за стан транспортного засобу після транспортування; по-друге, додаткові витрати на оплату витрат, пов'язаних з транспортуванням транспортного засобу і змістом його на штрафмайданчику, по-третє, необхідність шукати альтернативні способи пересування. Тому загрозою затримання транспортного засобу легко залякати автовласника, чим і користуються співробітники ДАІ.

Інформація, наведена в цьому розділі, допоможе вам зберігати впевненість і спокій в непростій ситуації і уникнути незаконного затримання вашого транспортного засобу.

Виключні підстави для тимчасового затримання транспортного засобу

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, за яке може бути тимчасово вилучено його транспортний засіб (далі - ТЗ), співробітник Державної автомобільної інспекції тимчасово затримує ТЗ шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик ( «штрафмайданчик») чи стоянку (якщо розміщення затриманого ТЗ значно перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора.

Виключними підставами є наступні:

• Автомобіль має несправності гальмової системи, рульового управління, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх освітлювальних приладів (темної пори доби) чи інші технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація його забороняється, або переобладнаним з порушенням відповідних правил, норм і стандартів .

• Автомобіль, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів, має несправності, зазначені вище, або його технічний стан і обладнання не відповідають вимогам стандартів, правил дорожнього руху і технічної експлуатації.

• Автомобіль, який підлягає обов'язковому технічному контролю, але своєчасно його не пройшов.

• Автомобіль не зареєстрованими або не перереєстрована в установленому порядку, без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами чи забрудненим, що ні дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим.

1 Ідентифікаційні номери складових частин автомобіля не відповідають записам у реєстраційних документах, знищені або підроблені.

• Водій не має при собі або не пред'явив для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, ліцензійну картку на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страховий сертифікат «Зелена карта»).

• Водій не має права керування даним транспортним засобом, або передав керування ТЗ особі, яка не має права керування даним транспортним засобом.

• Водій позбавлений права керування транспортними засобами.

• Водій перебуває у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а також відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

• Вживання водієм після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків та лікарських препаратів на їх основі;

• Порушення правил дорожніх перевезень небезпечних вантажів, правил проїзду великогабаритних та великовагових ТЗ по автомобільних дорогах, вулицях і залізничних переїздів.

• Незаконне перевезення іноземців або осіб без громадянства, або транспортний засіб обладнано спеціально захованими або замаскованими місцями, які використовуються для перевезення нелегальних емігрантів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!