В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Даішник наздоганяє машину і наказує зупинитися:

- Чому ви не зупинилися, коли я вам свистів? - Але я не чув свистка!

- Це тому, що ви перевищили швидкість звуку! Так і запишемо!

У принципі, ніхто не має права заборонити інспектору вписати в протокол про адміністративне правопорушення навіть неправдоподібну інформацію. Тим краще для вас: легше буде оскаржити в суді винесене ним постанову. Головне, проявити витримку, терпіння і деяку кмітливість при перевірці протоколу та заповненні графи пояснень.

Якщо ви дійсно вчинили правопорушення і згодні з обвинуваченнями, краще визнати свою провину: заощадите час і нерви, крім того, покарання буде мінімальним. Постарайтеся поговорити з інспектором «по душах»: можливо, вдасться обійтися всього лише усним зауваженням або профілактичною бесідою.

Якщо ви впевнені в тому, що нічого не порушили, а інспектор наполягає на складанні протоколу, не впадайте у відчай: нижче наведений чіткий план дій у подібних ситуаціях.

Пам'ятайте, що будь-які порушення повинні бути зафіксовані в письмовому вигляді. Якщо звинувачення на вашу адреса не задокументовані (не складено протокол, немає ні показів свідків, ні фото-чи відеофіксації), то вони є просто обмовою - не більше того.

Протокол про адміністративне правопорушення - це процесуальний документ, який є підставою для розгляду та вирішення справи про адміністративне правопорушення. Протокол є підставою для складання Постанови. Саме Постанова оскаржується в суді. При оскарженні постанови в суді протокол необхідний для того, щоб відтворити обставини скоєного правопорушення для судді, цей документ є одним з найважливіших доказів у справі.

Складання протоколу регламентується кодексом України про адміністративні правопорушення, детальний опис процедури містить Наказ № 772.

Отже, якщо інспектор вручив вам для ознайомлення заповнений бланк протоколу, в якому значиться, що ви вчинили адміністративне правопорушення, необхідно діяти наступним чином:

• перевірити правильність заповнення;

• вписати свої пояснення;

• оформити клопотання.

Нижче описано, як виконати кожну з цих завдань.


Получите за 15 минут консультацию юриста!