В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Згідно кодексу України про адміністративні правопорушення, в протоколі повинна бути наступна інформація:

• дата і місце складання;

• посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол;

• відомості про особу, яка притягується до адміністративної відповідальності;

• місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення;

• нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правонарушеніе2;

• прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є.

Якщо ваше правопорушення було зафіксовано яких-небудь приладом (фото-, відеофіксації або подібним), не забудьте перевірити достовірність інформації про нього, якщо вона внесена інспектором, і, звичайно, якщо не внесена - вимагайте внести. У даному випадку посилаємося на Наказ № 111, пункт 19.2 (витримка):

«Забороняється застосування технічних засобів та приладів, які не сертифіковані, не сертифіковані в Україні і які не пройшли метрологічної повірки або мають свідоцтво про таку повірку, термін дії якого закінчився, а також передавати такі прилади для використання безпосередньо на маршруті патрулювання без здійснення контролю командиром підрозділу результатів роботи приладу за зміну »

Якщо документи на прилад, яким було зафіксовано правопорушення, відсутні, прострочені або недійсні, вже на цьому можна побудувати свій захист. Обов'язково вимагайте всі свідоцтва та сертифікати! Якщо їх відмовляються надати, дзвоніть за телефоном «гарячої лінії» (див. додаток на сторінці 143) і пишіть про це в своїх поясненнях до протоколу.

Звернемо вашу увагу на два важливих моменти:

1. Постанова про адміністративне порушення не повинно бути винесено до того, як ви ознайомитесь з протоколом і підпишіть його. Якщо інспектор разом з протоколом подав вам на підпис відразу і постанову по справі про адміністративне правопорушення, негайно телефонуйте за номером «гарячої лінії» ДАІ, оскільки такі дії незаконні.

2. Якщо ви подаєте клопотання (ця процедура буде описана далі) про перенесення розгляду справи, то і в цьому випадку інспектор не має права виносити постанову по справі про адміністративне правопорушення!

* В якості свідків з вашого боку цілком можуть виступати пасажири вашого автомобіляі якщо інспектор не вніс дані про них до протоколу, попросіть усунути цей «недолік» і обов'язково напишіть про це у своїх поясненнях.


Получите за 15 минут консультацию юриста!