В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

А тепер, власне, приступимо до основної задачі - правильному заповненню графи пояснень. Як мовиться, все, сказане вами, може бути використано проти вас. Цього допустити ніяк не можна, тому робимо так, щоб сказане вами було використано тільки у ваших інтересах.

1. Інспектор не повинен втручатися в процес внесення пояснень. І навіть якщо він буде переконувати вас, що краще знає, як це зробити (досвід, талант, гарний почерк ... хіба мало, що ще) - не піддавайтеся! Ваші пояснення ви повинні написати самостійно!

2. Зміст пояснень безпосередньо залежить від конкретної ситуації на дорозі. На сторінці 22 наведена «Стартова схема», що містить посилання на сторінки з поясненнями для найбільш поширених ситуацій. Перепишіть готовий текст або ж трохи переробіть його «під себе». Якщо не знайшли підходящого зразка, зайвого писати теж не потрібно, у протоколі лише напишіть загальну частину пояснень, наведену абзацом нижче.

3. Пишемо в самому протоколі всього кілька ключових фраз (можете спокійно переписувати прямо звідси):

З порушенням не згоден. Свої доводи наведу в суді.

4. Оскільки місця для пояснень особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, відводиться катастрофічно мало, то і докладні пояснення краще написати на окремому аркуші: там є, де розігнатися. Найголовніше, пишіть через копірку, ваші пояснення теж повинні бути у двох примірниках! У даному випадку запис у протоколі буде виглядати так:

«З порушенням не згоден. Мої пояснення додаються на окремому аркуші ».

5. Нагадуємо, що якщо свідки з вашого боку є, а інспектором не були внесені дані про них у відповідній графі протоколу, згадайте про це у своїх поясненнях.

Робимо це приблизно так:

Л *) З мого боку є свідки: Іванов І. І. (проживає за адресою, телефон), Петров П. П. {адреса, телефон). _

6. Якщо ви уважно ознайомилися з бланком протоколу, то напевно

помітили таку строчку: «Гр-ну (ц |) роз'яснено его (і) права та обов'язки, передбачеш ст. 63 Констітуцм УкраУні ».

Це означає, що інспектор повинен був роз'яснити вам ваші права і обов'язки, а саме: зміст частини першої статті 63 Конституції України

«Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом» та статті 268 КУоАП2

Л / Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, надавати докази, заявляти клопотання, при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката,

ВАЖЛИВО:

Не поспішайте! Ніхто не має права вас квапити, поки ви ознайомлюється з протоколом і вносите в нього пояснення.

ВАЖЛИВО:

У протоколі не повинно залишитися незаповнених рядків! У порожніх рядках (крім рядків у графі для пояснень: вони ще знадобляться) поставте «знакЗорро» (2). Тепер ніхто не зможе внести туди-яких даних без вашого відома (наприклад, неіснуючих свідків).

іншого фахівця в галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. За відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи »

Якщо інспектор не вважав за потрібне роз'яснювати зазначені пункти законів, проігнорувавши тим самим вимогу пункту 2.12 наказу № 77 \ в протоколі необхідно вказати:

«Права, передбачені ст. 63 Конституції України та ст. 2.62 КУпАП, мені не роз'яснили ».

7. Тепер після слів «До протоколу додаються» вкажіть все, що збираєтеся до нього додати: клопотання, схеми, малюнки, пояснень (обов'язково вкажіть кількість сторінок).

Якщо до протоколу не входить у комплект ні схем, ні малюнків, так і запишемо:

«Схема не виконувалася, малюнків немає».

Якщо схема або малюнок були виконані в одному примірнику, тоді слід вказати:

«Копію схеми / малюнка не надали».

У разі коли схема все ж була виконана, але без необхідної точності, перед тим, як її підписати, пишемо прямо на ній:

згоден, схема складена без необхідної точності: масштаб не дотриманий, точного вимірювання відстані проведено не

було, немає прив'язки до местності._

8. Якщо ви виробляли аудіо-, відео-або фотозйомку вашої розмови з інспектором ДПС, неодмінно вкажіть це:

ної було зроблено запис розмови з інспектором ДПС за допомогою пристрою ... (І тут назва вашого «девайса»).

Якщо запис виробляв інспектор, це теж потрібно зафіксувати в протоколі, проте перед цим дуже важливо перевірити наявність документів на пристрій, свідоцтва про повірку, пломб і т.д. Якщо їх немає, вони прострочені або ще якась біда з ними, всі відзначайте в протоколі.

9. Далі слід написати приблизно наступне (обрати потрібне):

«До / після / під час зупинки мною знято на фото-/відеокамеру місце події, світлофор, дорожня розмітка (обстановка), перехрестя тощо»

РАДА:

Придбайте заздалегідь копіювальний папір, авторучку і планшет, щоб вам зручно було писати в автомобілі! Завчасно закріпіть два аркуші паперу з копіркою між ними на планшеті. Пам'ятайте, що натискання на папір повинні бути досить сильними, щоб символи чітко закарбувалися на копії, це стосується і виконання записів у самому протоколі.

Постарайтеся відзначити все, що може «свідчити» на вашу користь: дорожній знак розміщено не за стандартом, закрито гілками дерев, встановлений в даному місці без підстав, дорожня розмітка стерта, погано помітна в даний час доби і т. п.


Получите за 15 минут консультацию юриста!