В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Виплата зарплати 2 рази на місяць20 листопада набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати». Документ передбачає, що виплата зарплати працівникам здійснюється не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. При цьому розмір заробітної плати за першу половину місяця не може бути менше оплати за фактично відпрацьований час з урахуванням тарифної ставки. У зв'язку з цими змінами на форумі JuristOFF активно обговорювалося питання про те, як правильно тепер виплачувати заробітну плату.

Позиція 1. Аванс повинен виплачуватися не пізніше 23 числа поточного місяця, а заробітна плата - не пізніше 7 числа наступного місяця. При цьому якщо виплата здійснюється 23 числа, то аванс повинен включати оплату праці за період з 1-го по 22-е число, а заробітна плата - за період з 23-го по 30-е число. Така позиція пояснюється тим, що:

- відповідно до нової редакції ч. 2 ст. 115 КЗпП ч. 2 ст. 24 Закону «Про оплату праці» розмір заробітної плати за першу половину місяця не може бути менше оплати праці за фактично відпрацьований час.

Позиція 2. Аванс повинен виплачуватися не пізніше 23 числа поточного місяця, а заробітна плата - не пізніше 7 числа наступного місяця. Але при цьому аванс включає в себе заробітну плату тільки за першу половину місяця, тобто за період з 1-го по 15-е число. Друга половина заробітної плати виплачується не пізніше 7-го числа за період з 15-го по 30-е число. Це пояснюється тим, що:

- аванс представляє собою оплату праці за першу половину місяця;

- він не може бути менше оплати за фактично відпрацьований час, тобто за час, відпрацьований у першій половині місяця.

Позиція 3. Аванс можна взагалі не виплачувати, якщо домогтися від працівника письмової заяви про бажання отримувати заробітну плату раз місяць, оскільки:

- вимога про виплату заробітної плати не рідше двох разів на місяць існує і зараз (ч. 1 ст. 115 КЗпП, ч. 1 ст. 24 Закону «Про оплату праці»), але не всі роботодавці це вимога виконують;

- перевіряючі органів Держнаглядпраці «закривають очі» на порушення, пов'язані з невиплатою заробітної плати два рази на місяць за наявності заяв від співробітників.

Думка юриста: Виплачувати заробітну плату двічі на місяць, звичайно, необхідно і зараз. Адже згідно зі ст. 9 КЗпП умови договорів про працю, які погіршують положення працівників порівняно з законодавством про працю, є недійсними. Інша справа, що до 20.11.2010 законодавство не передбачало розміру заробітної плати за першу половину місяця, тобто суму авансу. Вона повинна була встановлюватися колективним договором і могла становити досить невелику суму, на яку і органи держнагляду, і органи податкової «закривали очі».

Тепер же розмір авансу може встановлюватися колективним договором або наказом роботодавця, погодженим з профспілкою, і не може бути менше оплати за фактично відпрацьований час. Тобто становить не менше 50% заробітної плати. Отже, і органи Держнаглядпраці, і, особливо, податкові органи вже не будуть настільки добросердими до роботодавців. Адже мова, крім іншого, йде про перерахування податків і зборів, нарахованих на суму, що становить не менше половини всього фонду оплати праці.

Що стосується суми авансу, то оскільки вона встановлюється колективним договором або наказом роботодавця і може складати як 50% від її розміру, так і більш 50%. Але це не означає, що, виплачуючи аванс, наприклад, 23-го числа, необхідно виплатити заробітну плату за 22 відпрацьованих дня. Адже заробітна плата виплачується не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Тобто 23-го числа може здійснюватися виплата за період з 1-го по 15-е число, оскільки між датою закінчення періоду, за який здійснюється виплата, і датою виплати якраз і є проміжок в 7 днів. Цей проміжок дається саме для того, щоб встигнути правильно нарахувати заробітну плату, сплатити з неї податки і збори, і провести виплату співробітникам.

ВИСНОВОК:

Після 20 листопада 2010 року розмір авансу не може бути менше 50% заробітної плати, і виплачуватися він повинен за фактично відпрацьовані дні в першій половині місяця не пізніше семи днів після закінчення цього періоду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!