В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

До чого веде скасування ліцензування?Законом про скасування ліцензування для більше ніж 20 видів підприємницької діяльності не тільки створюються більш сприятливі умови для бізнесу, але і закладаються певні ризики

Коментуючи підписаного 12 листопада Президент України Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності», перш за все варто зазначити, що документ істотно скорочує перелік видів діяльності, які підлягають ліцензуванню. Більше двадцяти видів діяльності тепер не вимагають ліцензії. У числі іншого - видобуток корисних копалин, виробництво дорогоцінних металів і виготовлення виробів з них, виробництво пестицидів і деяких агрохімікатів, поштові та митні перевезення, послуги турагентств, автомобілебудування, діяльність, пов'язана з обробкою, зберіганням, захистом інформації, яка складає кредитну історію, і багато іншого .

Звичайно, це рішення суттєво спростить ведення підприємницької діяльності в цих сферах. А адже це саме те, чого чекає бізнес. Цілком логічно, що скасування ліцензування посприяє появі нових конкурентоспроможних компаній, вони привнесуть свіжі ідеї і «розворушать» ринок.

Однак не варто забувати про те, що ліцензія - це не тільки перешкоди і фінансові витрати. Це ще й певний спосіб контролю, якась гарантія держави, що все в цій сфері законно, чесно і безпечно, що ми отримаємо якісний товар чи послугу.

Тепер ризики істотно зростуть. Розглянемо хоча б діяльність турагентств: у них були не самі суворі умови отримання ліцензії, але при цьому ліцензія була стримуючим фактором. Все-таки позбавлення ліцензії - це і позбавлення можливості заробляти гроші. Тепер в туристичний бізнес зможуть увійти випадкові люди, і немає жодних гарантій, що вони не опиняться шахраями. Туристам належить бути в два рази уважніше при виборі турагенства.

Або скасування ліцензій у сфері спорту. Думаю, всім хотілося б займатися у тренера-професіонала, а не у людини без освіти і ліцензії, який за кілька занять завдасть значної шкоди вашому здоров'ю.

Крім того, скасування ліцензій призведе до появи на ринку тисяч нових гравців. Це може призвести до короткочасного падіння цін (що сподобається споживачеві), але ризикує обернутися перерозподілом часток ринку і ймовірним ослабленням успішних підприємств-«ветеранів».

Зрозуміло, зазначені види діяльності не позбавляються контролю з боку держави. Більшість з них вимагають отримання певних дозволів, сертифікатів, відповідності стандартам. Законодавець розумно припускає, що ліцензування є зайвим, ускладнюючим життя чинником, який стримує зростання в цих сферах економіки країни, але істотні ризики все-таки присутні. Природно, скасування ліцензування призведе до появи нових підприємств, але не створить це проблеми для споживача? Занадто часто наша країна страждала від того, що «хотіли як краще, а вийшло як завжди» ...


Получите за 15 минут консультацию юриста!