В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Про нову процедурі переобладнання транспортних засобівБажаючим переобладнати свої транспортні засоби (наприклад, замінити тип двигуна або тип кузова; змінити гальмівну систему, рульове управління і трансмісію, встановити додаткові паливні баки без дозволу заводу-виготовлювача або ДП «ДержавтотрансНДІпроекту») необхідно звернути увагу на новий Порядок переобладнання транспортних засобів, затвердженого постановою Кабміну від 21.07.2010 № 607.

Документ, який набув чинності з 30 липня 2010 року, визначає процедуру переобладнання ТЗ, призначених для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, що призводить до зміни:

- Повної маси та її розподілу по осях;

- Розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності;

- Колісної бази чи колісної формули;

- Системи гальмового і рульового керування та трансмісії, зокрема для роботи на газовому паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива.

Відповідно до п. 3 Порядку переобладнання може проводити:

1) або спеціальний суб'єкт господарювання, який має нормативно-технічну документацію на відповідний вид переобладнання (узгоджену з МВС та Мінтрансзв'язку) і свідоцтво про погодження конструкції ТЗ щодо забезпечення безпеки дорожнього руху;

2) або власник такого засобу в індивідуальному порядку.

Для переобладнання ТЗ в індивідуальному порядку власнику ТЗ або його представнику необхідно подати заяву про погодження до спеціально уповноваженої організації, яка визначає технічну можливість та умови (вимоги) переобладнання ТЗ. Подавати таку заяву можна або в ДП «ДержавтотрансНДІпроект», або в Центр безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС. Через 10 днів (це максимальний термін для розгляду заяви) видається документ про погодження або ж обгрунтовану відмову у видачі. Строк дії документа про погодження становить рівно один рік з дня видачі, а в самому документі вказуються дані про ТЗ та його власника, вид та умовах переобладнання.

У загальній складності, не рахуючи часу переобладнання ТЗ, процедура узгодження і оцінки повинна зайняти не більше 40 днів: 10 - на узгодження, 30 - на оцінювання

Після проведення переобладнання ТЗ власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності ТЗ. Займатися такою оцінкою можуть:

- Випробувальна лабораторія (центр), що має атестат акредитації відповідної галузі;

- Орган з оцінки відповідності, визнаний та призначений в установленому порядку для проведення процедури сертифікації ТЗ;

- Підприємство, що має (чинний до 31 грудня 2011 року) сертифікат відповідності державної системи сертифікації УкрСЕПРО з установки відповідності конструкції переобладнаних ТЗ умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження.

Термін проведення оцінювання не повинен перевищувати один місяць, а за її результатами видається сертифікат відповідності для переобладнаних автобусів та акт технічної експертизи (або сертифікат відповідності для інших переобладнаних ТЗ).


Получите за 15 минут консультацию юриста!