В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Оскарження рішень, дій органів ДВС за новим Законом про виконавче провадженняЗ набранням чинності Закону «Про внесення змін до Закону України« Про виконавче провадження »та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)» для боржників зміниться і процедура оскарження рішень, дій, бездіяльності посадових осіб органів державної виконавчої служби.

Якщо згідно з чинним Законом «Про виконавче провадження» (а саме ст. 85 Закону) боржник може оскаржити рішення, дію чи бездіяльність державного виконавця не тільки в судовому, а й в адміністративному порядку, то з набуттям чинності нового Закону оскаржити в адміністративному порядку ( начальнику ДІЗ або до вищих інстанцій) він вже не зможе. Для боржників залишається тільки судовий шлях оскарження (ч. 2 ст. 82 Закону).

Для стягувача Законом встановлений як адміністративний, так і судовий спосіб оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця. При цьому згідно з новим Законом, на відміну від чинного Закону «Про виконавче провадження», при подачі скарги виконавче провадження припинятися НЕ буде (що допоможе не затягувати час виконання рішення суду). Оскаржити рішення, дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби досліднику можна буде на підставі статті 82 нового Закону «Про виконавче провадження» та статті 181 КАС України. При цьому оскаржити дії, бездіяльність на підставі статті 181 КАС України можна тільки у випадках, якщо виконавчий лист видав адмінсуд, якщо виконання рішень стосується виконавчого напису нотаріуса або оскаржуються рішення, дії, бездіяльність виконавчої служби за рішеннями, що не були видані госпсудом або судом загальної юрисдикції. У всіх інших випадках оскарження буде проводитися на підставі ст. 82 нового Закону про виконавче провадження. Тому скарги на рішення, дії, бездіяльність органів ДВС подаються до суду, який видав виконавчий документ.

Оскільки для боржників залишається тільки судовий спосіб оскарження, зосередимося на змісті скарги. Отже, скарга повинна містити: найменування суду та його юридичну адресу, найменування органу виконавчої служби, який прийняв неправомірне рішення, його юридична адреса, найменування скаржника. Реквізити виконавчого документа (назва виконавчого документа, орган, який видав його, дата видачі виконавчого документа та його номер, резолютивна частина виконавчого документа); зміст оскаржуваних дій (бездіяльності) та норму Закону «Про виконавче провадження», яка була порушена; виклад обставин, якими скаржник обгрунтовує свої вимоги; підпис скаржника або його представника із зазначенням дати подання скарги. У разі подання скарги представником скаржника в обов'язковому порядку додається засвідчена в установленому законодавством порядку копія довіреності на подачу скарги.

Строки подання скарги

У разі якщо скарга подається до адміністративного суду (на підставі ст. 181 КАС України), то терміни оскарження рішень, дій чи бездіяльності наступні:

- 10-денний термін починаючи з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення його прав, свобод чи інтересів (загальні підстави);

- 3-денний термін починаючи з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення його прав, свобод чи інтересів (у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій).

У разі якщо скарга подається до господарського суду чи суду загальної юрисдикції:

- У 10-денний термін починаючи з дня, коли органом ДВС було винесено відповідне (неправомірне) рішення чи постанову.


Получите за 15 минут консультацию юриста!