В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Чи потрібні юридичні послуги стартап-компаній? Який результат дасть залучення юридичного бюро в проект? Чи можна обійтися без витрат такого роду?

Ці питання задають собі стартапери при розрахунку фінансового бюджету на проект.

Навіщо потрібні юридичні послуги стартаперам? Відповідь криється в організації та легалізації задуманої ідеї. Якщо бізнес не зареєстрований, навряд чи інвестор надасть необхідне фінансування, а фіскальна служба через певний час задасть резонне питання про сплату податків.

Важлива частина бізнесу - витрати на податки. Податки зазвичай з'їдають половину доходу і від цього сенс бізнесу втрачається. Податкове законодавство дає на вибір дві системи оподаткування - загальну, коли платиться ряд податків за різними ставками і в різний термін і спрощену, коли сплачується єдиний податок за фіксованою ставкою. Спрощена система оподаткування ділиться на три групи, кожна з яких передбачає вимоги до видів діяльності, обсягом доходу і контрагентам. Від вибору правильного оподаткування залежить прибутковість проекту і привабливість для інвестора. Досвідчений юрист підбере відповідну систему оподаткування або зробить комбінацію із запропонованих варіантів, яка допоможе зменшити податковий тиск.

Реалізована ідея може здатися як стартаперам так і інвесторам привабливою по суті і обіцяти чималий прибуток в відчутному майбутньому, але чи законна ця діяльність? Чи не прийдуть одного разу правоохоронні органи з питанням або з вимогою про сплату штрафу, а може і з постановою суда про обшук? У законодавстві багато обмежень щодо порядку проведення фінансових операцій, поводження з інтелектуальною власністю і особистими даними громадян, обмеження щодо реклами, ліцензування та обов'язок отримання інших дозвільних документів. На ці питання звичайно можна відповісти за допомогою Google, але ж якби було все так просто, юристів б не вчили п'ять років у вишах.

І головний пункт, де не можна обійтися без юриста - це переговори з інвестором і укладення договору. Це найважливіша частина підготовчого перед стартом процесу. Отримати гроші від інвестора, та ще і в повному обсязі - мрія кожної стартап-компанії! Але до цього потрібно готуватися. Ідеї та розрахунків реалізації проекту, зазначених в бізнес-плані, недостатньо. Інвестор думає про збереження капіталу і легальне отримання прибутку. Стартап з не відпрацьованою юридичною складовою ризикує залишитися без життєво необхідних інвестицій.

Після старту потрібно не забувати про укладення договорів з контрагентами, які беруть участь у створенні продукту і виведенні на ринок.

Щоденне прийняття рішень пов'язане з модернізацією бізнесу, пошуком нових ринків, схем і методів роботи і фінансування, переговорами з інвесторами і партнерами, банками та державними органами призводить до необхідності залучення до цих процесів юридичного радника.

Команда розростається і змінюється форма співпраці, порядок розподілу прибутку. Є робота і для юриста.

Крокувати в бізнесі можна сміливо, але чи можна дійти до мрії? Закони побудовані так, що один необдуманий крок призводить до примусового закриття бізнесу з боку державних органів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!