В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Утримання персоналу: чи вигідно займатися утриманням персоналу?Залучити на роботу талановитого співробітника сьогодні дуже важко - всі такі кандидати зайняті. Вони вже працюють в компаніях, які їм подобаються, і займаються там своєю улюбленою справою. Але якщо вам пощастило і після успішного завершення нелегких переговорів (а таланти ох, як капризні) кандидат таки переходить у вашу компанію, то радіти можна, але недовго: справжні труднощі тільки починаються.

Починаються тому, що з перших днів нового співробітника в організації ведеться боротьба за його втримання в ній. Боротьба, яка не закінчується ніколи.

Однак якщо вам вдалося сформувати в компанії високу залученість, позитивну корпоративну культуру і доброзичливу атмосферу (тобто створити позитивний внутрішній імідж роботодавця), то утримувати хороших співробітників стає істотно легше. І якщо ви досягли успіху на цьому терені, то можете з задоволенням подумати про фінансові вигоди, які при цьому отримує компанія. Ось вони:

1. Утримуючи персонал, ви зберігаєте компанії гроші за рахунок економії на підборі. За різними оцінками, пряма вартість найму нового співробітника може складати від 60% до 90% його річної заробітної плати.

2. Крім цього, відсутні витрати на виплату новим співробітникам підйомних, компенсації вартості переїзду та компенсації упущеної вигоди (втрачені бонуси і т. п.).

3. Утримуючи персонал, ви також зберігаєте компанії гроші за рахунок економії на навчанні нових співробітників.

4. Відсутні витрати робочого часу через зниження продуктивності праці в колективі з причини приходу нових співробітників.

З іншого боку, було б абсолютно неправильним при розгляді вигод від утримання персоналу зводити їх тільки до фінансових. Є й інші позитивні сторони, наприклад:

1. Відсутній зниження довіри до компанії і зростання скептицизму у інших співробітників, завжди спостерігаються при звільненнях колег, які не приховують, що йдуть самі.

2. Відсутній стрес у керівників, які, з одного боку, засмучені самим фактом втрати фахівця, а з іншого - стурбовані проблемою пошуку і найму нового.

3. Нарешті, співробітники компанії з сильним іміджем роботодавця не просто працюють в ній довго, але й хвалять її серед своїх друзів / знайомих / родичів і полегшують тим самим залучення нових людей, якщо вони компанії знадобилися.

І останнє - було б неправильно не згадати про неможливість утримання персоналу за допомогою грошей. Так, так, зрозуміло! Контроффер ще ніхто не відміняв, але задумайтеся: чи буде людина, що залишився у вас через підвищення оплати, працювати з тією ж ефективністю, що і раніше? Що подумає він про справедливе ставлення компанії до своїх співробітників і до нього особисто? Що будуть думати про те, що трапилося інші працівники?

Микола Осейко,

Head of HR,

Group DF International Ukraine


Получите за 15 минут консультацию юриста!