В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Розвивати ... А навіщо?За останні 10 років з візитних карток колег майже зникла фраза «Спеціаліст з навчання» (Training Manager), в більшості випадків сьогодні ми бачимо поєднання «Навчання та розвиток» - Training and Development (T & D).

Це відбувається з цілком об'єктивних причин, які коротко можна викласти так: навчання співробітників у такому швидко змінюваному світі, як наш - річ необхідна, але, на жаль, вже не достатня для отримання стійкої конкурентної переваги (sustainable competitive advantage), ні в бізнесі в цілому , ні в боротьбі за кращих кандидатів на ринку праці зокрема.

У межах однієї замітки не вийде відповісти на всі питання, що стосуються розвитку: «Кого розвивати?», «Як розвивати?», «Навіщо розвивати?». Спробуємо відповісти на останній, тим більше що він носить не стільки прикладної, скільки цілком філософський характер.

Зайдемо здалеку. Навіщо ми розвиваємо своїх дітей? Хіба виховання як такого не достатньо? Адже добре вихована дитина за визначенням здатний прожити щасливе життя з набагато більшою ймовірністю, ніж той, хто навіть елементарного виховання не отримав.

Точно так само і добре навчений співробітник здатний ефективно виконувати свої обов'язки з набагато більшою ймовірністю, ніж не навчений зовсім.

Виховання, якщо вірити Вікіпедії, - це цілеспрямоване формування особистості з метою підготовки її до участі у громадському та культурному житті.

Слідуючи вже намацаної аналогією, можна стверджувати, що навчання - це цілеспрямоване формування у співробітника необхідних роботодавцю знань і навичок. Грубо кажучи, ми просто вчимо його працювати.

Розвиток дитини, якщо продовжувати в дусі визначень Вікіпедії, є його цілеспрямована підготовка до того, щоб він домігся успіху в своїй майбутній суспільного і культурного життя, а не просто в ній брав участь.

Точно так само розвиток співробітника є його цілеспрямована підготовка до того, щоб він став більш успішним у своєму житті в цілому, а не просто міг добре справлятися зі своєю поточною роботою.

Іншими словами, коли ми говоримо про навчання, ми думаємо більше про роботу як таку - її потрібно виконувати найбільш ефективно, для цього і навчаємо.

Але коли ми говоримо про розвиток, ми вже думаємо більше про співробітника узагалі і його успішності в житті взагалі, а не тільки в поточній роботі.

Якщо ми не навчимося думати про розвиток з точки зору майбутньої успішності саме співробітника, у нас будуть довгограючі проблеми відразу в декількох областях HR. Як мінімум, у справі створення кадрового резерву ...

Микола Осейко,

Head of HR,

Group DF International Ukraine


Получите за 15 минут консультацию юриста!