В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Стратегічне управління кадрамиТактика на війні - це набір прийомів, які дозволяють досягати успіху в конкретній бойовій обстановці і в той час, коли бій уже йде. Отримання достатньої для успіху переваги в силах на даній ділянці фронту, відмова від прийняття бою в невигідних умовах - приклади тактичних рішень.

Стратегія на війні - це спосіб мислення, що дозволяє досягати успіху у війні в цілому і застосовується не тільки під час битви, але й до його початку. Плани мобілізації, розгортання військ, взаємодії родів військ, матеріально-технічного забезпечення бойових дій, дипломатична активність (отримати вигідних союзників і розбити союзи ворога) - приклади стратегічних рішень.

Поділ на тактику і стратегію часто помилково проводять за масштабом бойових дій: якщо бій веде рота або полк - це тактика, а якщо армія чи фронт - це вже стратегія. Тут є частка правди - для вироблення грамотних стратегічних рішень потрібен ефективно працюючий штаб, який де-факто в більшості держав починається з рівня округу (в мирний час) або фронту (під час війни), хоча формально посаду начштабу є вже у кожному полку.

Насправді відмінність між тактикою і стратегією тонше. Тактика найчастіше відповідає на питання «Як?». Як захопити цю висоту? Як отримати плацдарм на тому березі? Як оточити противника?

Для вироблення тактичних рішень потрібно знати тільки поточну бойову обстановку.

Стратегія найчастіше відповідає на питання «Навіщо?» Та «Чому?». Навіщо ми будемо вести цю війну? Чому нам потрібно більше танків і менше літаків? З якої причини нам необхідні саме швидкохідні танки?

Для вироблення стратегічних рішень потрібно знати мету війни і майбутнього супротивника.

У бізнесі - дуже схоже.

Сенс розробки стратегії компанії в тому, щоб визначити цілі бізнесу і створити найбільш ефективний план їх досягнення.

Розробляє стратегію штаб (рада директорів).

Отже, стратегічний HR - це перш за все планування забезпечення реалізації стратегії компанії необхідними людьми (хто потрібен з нових співробітників і де їх взяти, як навчити наявних, як утримати кращих і як розлучитися з тими, хто більш не потрібний).

Неможливо приймати стратегічні HR-рішення в організації, у якої немає стратегії. Така компанія приречена на вічну тактику, а її HR-и - на вічне затикання все нових і нових дірок, які - ось дивно! - Весь час в ній з'являються.

Микола Осейко,

керуючий партнер

HR Center


Получите за 15 минут консультацию юриста!