В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Ринок тренінгів в Україні: підсумки та перспективиВ кінці кожного року наша редакція готує огляд тенденцій, які спостерігалися на ринку навчання персоналу в Україні останні місяці, і звертається до експертів із проханням розповісти, як ситуація, на їх погляд, буде розвиватися надалі. Торік експерти висловлювали надію на те, що 2011 р. принесе ринку T & D - і провайдерам, і компаніям (замовникам навчання) - багато позитивних змін, таких як збільшення бюджетів на навчальні програми, формування більш системного і зваженого підходу бізнесу до розвитку співробітників і ін І, схоже, їх надії виправдалися.

Що нового?

«Ключова тенденція T & D-ринку в 2011 році - його пожвавлення і зростання кількості замовлень на проведення навчання, - ділиться спостереженнями Валерій Пожидаєв, експерт ринку тренінгів, директор компанії - тренінгового брокера« Компас Пожидаєва ». - Друга тенденція - зростання попиту на стратегічні сесії. Мабуть, у зв'язку з тим, що власники бізнесів побачили позитивні зміни в українській економіці, якими вони і хочуть скористатися. А для цього необхідна перебудова діяльності компаній і перенацеливание управлінських команд. Крім того, все більше організацій усвідомлюють як необхідність предтренінговой діагностики, так і те, що без посттренінгового супроводу гроші, витрачені на навчання, стають викинутими на вітер ». Останній тренд, на думку Валерія, вплинув на пропозиції провайдерів: вони все частіше стали включати в стандартний перелік послуг пропозицію про Посттренінг. Ще одна тенденція, помічена експертом, істотно підсилює і без того високу конкуренцію на даному ринку: роль корпоративних тренерів та коучів все частіше грають внутрішні HR-и.

Марина Щервяніна, керівник центру бізнес-навчання Golden Staff, бізнес-тренер в області продажів і ділових комунікацій, також вважає, що попит на послуги тренінгових провайдерів зріс порівняно з кризовий та посткризовий періоди, і є всі підстави вважати, що ця тенденція збережеться. «Оскільки, за інших рівних умов, на ринку товарів і послуг все більшою перевагою стає професіоналізм команди, причому кожен її рівень - починаючи від топ-менеджерів і закінчуючи фахівцями з продажу», - пояснює експерт.

Які організації виступили самими активними замовниками тренінгів у 2011 р.? За словами Марини Щервяніной, це, як і раніше, компанії з іноземним капіталом, що працюють на ринку України. Однак різниця між попитом на навчання співробітників між ними і українськими бізнесами швидко скорочується, - в цьому переконаний Григорій Хмельницький, керуючий партнер Griconsult, керівник «Колегіуму тренерів та консультантів». На його думку, великі українські компанії (особливо в галузях металургії, вуглевидобутку, телекомунікацій) набирають обертів і стають настільки ж активними замовниками T & D-послуг, як і міжнародні бізнеси.

Цінова політика

Говорячи про тенденції в ціноутворенні на ринку тренінгів України, Марина Щервяніна зазначила: «У 2011 році вартість тренінгів від різних провайдерів (якщо порівнювати однакові формат і тематику) дуже сильно варіювалася - навіть відрізнялася в рази: це стосується як корпоративного навчання, так і відкритих програм ». Різниця в сумах, на думку експерта, обумовлена ??насамперед ім'ям тренера і статусом тренінгової компанії на ринку. Але деякі провайдери просто продовжують демпінгувати - наприклад, знижувати вартість з метою збільшити кількість учасників програми, що, на жаль, відбивається на якості надаваного навчання. «Відомі затребувані тренери підняли ціни на свої тренінги, - констатує Валерій Пожидаєв. - Це пов'язано з тим, що вони в достатній мірі забезпечені замовленнями і можуть дозволити собі вибирати клієнтів і тематику ». За його оцінками, якщо в минулому році відомі тренери продавали дводенні корпоративні програми за 20 - 25 тис. грн., То зараз ціни зросли до 25 - 30 тис. грн. З тим, що ціни на тренінги в Україні залежать в першу чергу від особистості тренера та його послужного списку, а не від самої програми, згоден і Григорій Хмельницький.

Виправдати очікування

На питання про те, підвищилися вимоги замовників навчання до провайдерів, всі експерти відповіли ствердно. «Все більше компаній прагне отримувати якісне системне навчання персоналу, - зазначила Марина Щервяніна. - Тому сьогодні ті провайдери, які в змозі чітко сформулювати мету і змалювати комплексну картину навчання в перспективі декількох років, мають набагато більше шансів залучити замовників, ніж ті, які пропонують стандартні рішення ». При цьому досвід Валерія Пожидаєва показує, що у клієнтів до цих пір немає чітко сформульованих критеріїв оцінки якості тренінгів і майже ніхто з них не оцінює економічний ефект від проведеного навчання. Чи зміниться ця ситуація в найближчому майбутньому? Як вважає експерт, на жаль, навряд чи. Та й якість надання тренінгових послуг, за словами Валерія, залишилося на колишньому рівні: «Тільки ефективні тренери, яких на ринку близько 15 - 20%, продовжують удосконалювати свої програми (втім, вони робили це й раніше)».

На що попит?

Які види навчання зовнішніми провайдерами були найбільш затребуваними у 2011 р.? За спостереженнями Марини Щервяніной, збільшився попит на різноманітні тренінги та школи для тренерів, особливо повчальні прогресивним методам взаємодії з учасниками, які сприяють підвищенню якості навчання. «Це пов'язано з бажанням скоротити бюджети на навчання персоналу та підготувати внутрішніх тренерів, які в подальшому основне навантаження візьмуть на себе. Компанії прагнуть до того, щоб базові потреби в навчанні покривалися штатними тренінг-фахівцями », - пояснює експерт.

Григорій Хмельницький відзначає, що в 2011 р. зростав попит на навчальні програми з лідерства, розвитку мотивації та розвитку креативності, з публічних виступів. Він очікує збільшення інтересу компаній до цих тем і в наступному році. «Крім того, в найближчому майбутньому українські компанії стануть залучати до навчання співробітників крос-спікерів. Коли, наприклад, лікарі розповідають про прийняття рішень, а відомі спортивні тренери і космонавти - про створення і формуванні команди. У сусідній Росії це вже популярно. А ще цілком можливий попит на тренінги з теорії поколінь - особливо серед компаній, де трудяться представники різних вікових груп », - припускає Григорій. Також, на його думку, вітчизняний T & D-ринок поступово перетворюється в галузь короткострокового навчання.

За словами Марини Щервяніной, в 2012 р. підвищиться інтерес компаній до розвитку персоналу за допомогою коучингових інструментів, а культура коучингу в організаціях буде активно впроваджуватися.

Чого очікувати?

Експерти вважають, що час невтішних прогнозів, якими ринок був переповнений 2008 - 2009 рр.., Пройшло. «Припускаю, ринок T & D в 2012 році складе близько $ 80 млн. (що приблизно на $ 10 млн. більше, ніж у році, що минає)», - ділиться думкою Григорій Хмельницький.

При цьому Валерій Пожидаєв переконаний, що хоч попит на тренінги і виріс, проте, швидше за все, в 2012 р. він не збільшиться суттєво, якщо його ключові гравці, об'єднавши зусилля, не вживатимуть дій для популяризації тренінгових та консалтингових послуг: «На порядку для дуже гостро стоїть питання про те, що тренінгові та консалтингові послуги дискредитовані через низький (в середньому) їх якості. І дуже важливо почати робити кроки по просуванню тренінгів та консалтингу серед власників малого та середнього українського бізнесу. І в той же час просвіщати клієнтів про те, що стосується правильного вибору ефективних програм і зниження ризиків замовлення низькоякісних продуктів ». Валерій Пожидаєв прогнозує збільшення кількості вебінарів, за рахунок яких тренери будуть залучати потенційних клієнтів на свої більш дорогі послуги, а також те, що зросте роль соціальних мереж як інструменту комунікації між тренерами і клієнтами. «Тренінгові компанії все активніше почнуть використовувати соціальні мережі для просування своїх послуг, а також для створення персональних брендів тренерів і консультантів. Багато тренерів створять блоги. Збільшиться і кількість відео-контенту на сайтах тренерів і бізнес-консультантів - адже клієнти все менше хочуть читати текстову інформацію », - ділиться експерт.

А ще, на думку Валерія, на українському ринку стає більш помітною тенденція об'єднання - за його словами, «ідея створення сильної асоціації тренерів і бізнес-консультантів буквально витає в повітрі». Також директор компанії «Компас Пожидаєва» очікує поділу тренінгових провайдерів за спеціалізацією. «Тренінгові агентства будуть концентруватися на окремих темах, займаючи різні ринкові ніші, а« багатоверстатників », які згодні вчити всьому, про що б не попросив клієнт, ставатиме все менше».

Підготувала

Катерина Вербицька


Получите за 15 минут консультацию юриста!