В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Трудове право як одна з основних галузей системи вітчизняні-венного права володіє самостійними предметом і методом, добре розвиненою нормативною базою на чолі з кодексом. Крім трудового права, який є головною галуззю в регулюванні трудових і тісно пов'язаних з ними відносин, відносини по застосуванню праці частково регулюються і іншими галузями, в тому числі конституційним, цивільним, господарським, адміні-стративно, кримінально-виконавчим, цивільним процес-суального, міжнародним приватним правом, правом соціального забезпечення.

Конституційне право є основною галуззю, регла-Ментірі права і обов'язки громадян, у тому числі і в соціально-економічній сфері. Так, реалізація таких найважливіших конституційних прав, як право на працю, право на відпочинок, право на страйк з метою захисту соціальних та економічних інтересів, на здорові і безпечні умови праці, на достатній рівень життя неможлива без взаємодії конституційних положень та механізмів їх реалізації, встановлених трудовим правом. Наприклад, здійснення права на працю забезпечувала-ється забороною необгрунтованої відмови в прийомі на роботу, установ-ленним ст.22 КЗпП, а конституційне положення про гарантії від незаконного звільнення реалізується через вичерпний перелік підстав розірвання трудового договору з ініціативи власника, встановлений в законодавстві про працю .

Найбільшазв'язок у трудового права - з правом цивільним, оскільки трудове право виділилося з нього, і в цивільному праві залишилися деякі види договорів, пов'язаних з працею (договори підряду, побутового замовлення, доручення). Але, на відміну від цивільного права, яке регулює майнові відносини, і, отже, результат праці, трудове право регулює не тільки і не стільки результат, скільки процес праці. Трудове право регулює не матеріалізований, а жива праця, і багато в чому це пояснюється неможливістю відокремити здатність до праці як об'єкту, що володіє певними майновими характеристиками, від його носія - людини. Ні здатність до праці, ні сама праця, ні робоча сила не можуть бути товаром, оскільки вони не володіють головним товарним ознакою - можливістю відділятися від власника і бути предметом обороту. Відрізняється трудове право від цивільного і за методом правового регулювання. Для трудового права характерно поєднання договірного і законодавчого регулювання, участь самих суб'єктів трудових відносин у встановленні умов праці посредст-вом локального нормотворчості, підпорядкування однієї сторони трудових відносин - працівника, другий - роботодавцю. У цивільному праві діє не імперативний, а диспозитивний метод, заснований на договірному способі регулювання відносин і юридичній рівності сторін.

З адміністративним правом у трудового права багато спільного у сфері регулювання відносин державних службовців, атестованих співробітників органів внутрішніх справ та інших працівників, чия праця (служба) регламентується актами як адміністративного, так і трудового законодавства. Трудовим законодавством регулюється та частина відносин, яка близька до соціального захисту та охорони трудових прав та інтересів суб'єктів адміністративно-правових відносин. З іншого боку, у сфері трудового права знаходяться організаційно-правові відносини у праці, оскільки в регулюванні процесу праці, де діє єдиноначальність в управлінні виробництвом, використовується метод властіподчіненія, властивий адміністративно-правовому регулюванню.

Взаємодія трудового та кримінально-виконавчого права проявляється в регулюванні праці при відбуванні кримінального покарання, особливо пов'язаного з позбавленням волі. Так, згідно зі ст. 50 Виправно-трудового кодексу України тривалість робочого дня, підсумований облік робочого часу, освобо-ждение від робіт у святкові дні, охорона праці та техніка без-ки у виправно-трудових установах, тривалість праці та надання щотижневих днів відпочинку в воспи-тательной-трудовихучрежденіях регулюються законодавством про працю. Разом з тим, праця засуджених до позбавлення волі не входить в повному обсязі в сферу дії трудового права, оскільки він не є найманим, договірним працею, і обов'язковий для сфери трудового права принцип свободи трудового договору на нього не поширюється.


Получите за 15 минут консультацию юриста!