В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

У найзагальнішому вигляді предмет трудового права як галузі права складають трудові відносини - суспільні відносини, що виникають безпосередньо при застосуванні праці найманих пра-цівників в виробничої та іншої діяльності, а також інші тісно пов'язані з ними суспільні відносини.

Суспільні відносини, що становлять предмет трудового права, можна класифікувати:

1) залежно від властивостей і характеру праці, а також ступеня

реалізації інтересу працівників на:

- Відносини, що виникають в результаті реалізації здатності до праці (з працевлаштування, власне трудові відносини, відносини з професійної підготовки та підвищення кваліфікації);

- Відносини, що забезпечують охорону і розвиток трудової діяльності робітників і службовців (між профспілковому органом і роботодавцем щодо участі в управлінні підприємствами, установами, організаціями та встановленню умов праці, з нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю та правил з охорони праці, відносини по соціальному страхуванню працівників);

- Відносини, що виникають в результаті неналежного виконання трудових обов'язків (що виникають при вчиненні дисциплінарного проступку, з відшкодування матеріального збитку, заподіяного працівником підприємству, відносини з відшкодування підприємством шкоди, заподіяної здоров'ю працівника);

- Процесуальні відносини у сфері трудового права.1

2) залежно від суб'єктного складу і способу регулирова

ня на:

- Індивідуальні;

- Коллектівние.1

У свою чергу, колективні трудові відносини включають: відносини соціального партнерства, щодо участі трудових колективів у встановленні колективних умов праці, щодо участі трудових колективів в управлінні організаціями, щодо колективних переговорів, щодо укладення і виконання колективного договору і угод на галузевому, регіональному та національному рівнях , з діяльності профспілок як представників трудових колективів у соціально-трудових відносинах і по застосуванню трудового законодавства, з вирішення індивідуальних і колективних трудових споров.2

=> Що таке трудові правовідносини і чим воно відрізняється від інших відносин, пов'язаних з працею?

Трудові правовідносини - це двостороння правовий зв'язок між працівником і роботодавцем (за термінологією чинного КЗпП - власником або уповноваженим ним органом), зміст якої полягає в сукупності суб'єктивних прав і обов'язків з виконання працівником за винагороду роботи за певною професією, спеціальністю, кваліфікацією, посади підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а з боку роботодавця - щодо створення належних умов для її виконання та оплати праці.

У трудових правовідносинах умовно виділяються організаційно-трудової, майновий (БЕЗОПЛАТНО) і особистісний елементи. Організаційно-трудової елемент у трудових відносинах виявляється у включенні фізичної особи до складу працівників організації, в підпорядкуванні його внутрішньому трудовому розпорядку як необхідної складової організації праці. Працівник виконує роботу, яка обумовлена при укладанні сторонами трудового договору, і виконується вона за певною професією, спеціальністю, кваліфікації, посади, передбаченими Класифікатором професій, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (введений в дію 01.04.2006 р. ). Робота протікає в умовах певного режиму, регульованого за допомогою різних інститутів трудового права - робочого часу, часу відпочинку, дисципліни праці. Майновий (БЕЗОПЛАТНО) елемент складається в оплаті праці працівника за заздалегідь встановленим нормам, розцінками (окладу), додаткових заходів стимулювання праці; компенсації ис-користуватися в процесі праці працівником інструменту, захисних засобів, одягу. Особистісний елемент проявляється у виконанні працівником праці особисто, коли він не має права передоручити її нікому іншому (ст.30 КЗпП), у регулюванні в процесі трудової діяльності міжособистісних відносин, у вимогах до працівника утримуватися від дій, що заважають іншим працівникам виконувати їх обов'язки, вести себе гідно, дотримуватися правил гуртожитку (п. 11 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку від 20.07.1984 р.).

Звідси випливають основні ознаки трудового правовідносини, що дозволяють відрізняти його від інших відносин, пов'язаних з працею:

- При трудових правовідносинах фізична особа включається до складу працівників підприємства, установи, організації;

- Робота виконується особисто, і працівник не вправі передоручити її нікому іншому;

- Робота виконується за певною професією, спеціальністю, кваліфікацією, посадою;

- Працівник підпорядковується правилам внутрішнього трудового роз-порядку;

- Працівник виконує міру праці;

- Оплата праці проводиться за заздалегідь встановленим нормам і розцінками; умови оплати праці встановлюються локальними актами на основі законодавства, а не тільки угодою сторін.


Получите за 15 минут консультацию юриста!