В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Під функціями трудового права слід розуміти основні напрями правового впливу на учасників процесу праці з метою забезпечення призначення трудового права і законодавства.

Серед основних функцій трудового права можна виділити об-щеправовие функції, властиві багатьом іншим галузям - регулятивну і охоронну. Специфічними для трудового права є функції: захисна, економічна (або виробнича), соціальна, виховна.

Основне призначення трудового права, поряд з регулюванням відносин у процесі праці, полягає в захисті прав та інтересів учасників процесу праці, і перш за все найманих працівників. Трудове право не тільки регламентує поведінку в процесі праці, але і закріплює права працівників, встановлює гарантії їх реалізації, передбачає механізми правового та соціального захисту цих прав. З іншого боку, обов'язки працівника регламентуються шляхом чіткого їх закріплення у відповідній правовій формі (наприклад, у кваліфікаційній характеристиці), і власник не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст.31 КЗпП). Підстави припинення трудових відносин, особливо з ініціативи власника, вичерпним чином закріплюються в нормативних актах не нижче законів.

Економічна (виробнича) функція трудового права проявляється у регулюванні порядку праці на виробництві, за-кріпленні обов'язки власника забезпечувати працівникам належні умови для високопродуктивної праці та обов'язки працівника ефективно використовувати робочий час, присвячувати його продуктивної праці, вживати заходів до запобігання простоїв і т. д. Трудове право впливає на економічні результати шляхом регулювання міри праці і міри споживання, нормування праці, диференціації праці за ознаками її складності, визначення кількісних і якісних показників праці, стимулювання матеріальними засобами високопродуктивної труда.1

Соціальна функція трудового права є забезпечення реалізації соціальної політики держави, заснованої на со-ціальної справедливості і соціальної безпеки. Держава здійснює протекціоністську політику по відношенню до найманих працівників, підтримуючи їх як слабку сторону у відносинах з роботодавцями. Публічний елемент у трудовому праві проявляється в участі держави в регулюванні процесу праці, і цей процес не може забезпечуватися тільки індивідуально-договірним регулюванням. Держава зацікавлена в стабільній соціальній обстановці, тому допускає втручання в індивідуально-договірне і колективно-договірне регулювання соціально-трудових відносин, в тому числі виступаючи одним із соціальних партнерів у механізмі трипартизму.

Трудове право виконує і функцію по вихованню у працівників розуміння цінності праці як єдиного універсального джерела матеріальних благ, цінності робочого часу, свідомого ставлення до праці, дбайливого ставлення до майна власника, дотриманню правил міжособистісного спілкування у колективі. Не випадково в «Основних напрямах розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян України», затверджених Указом Президента України від 27.04.1999 р., звертається увага на необхідність виховання трудової моралі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!