В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Міжнародна організація праці була заснована урядами для цілей міжнародного співробітництва в справі забезпечення тривалого миру в усьому світі і усунення соціальною не-справедливості за допомогою поліпшення умов праці. Характерною рисою структури Організації є те, що представники підприємців та організацій трудящих беруть участь разом з представниками уряду в її роботі. Створена в 1919 році, вона стала в 1946 році першою спеціалізованою установою Організації Об'єднаних Націй. Міжнародна організація праці налічує близько 180 Держав-членів.

За час свого існування МОП прийняла понад 180 конвенцій і близько 190 рекомендацій з основних прав в галузі праці, найму та професійної підготовки, умов праці, соціального забезпечення та техніки безпеки та охорони здоров'я. Ці документи є результатом детального обговорення відповідних питань на щорічних сесіях Міжнародної конференції праці, де присутні по чотири делегати (два від уряду, один від підприємців і один від трудящих) від кожної Держави-члена, причому ці делегати виступають і голосують індивідуально. Конвенції та рекомендації не є актами, які автоматично пов'язують членів Організації, але уряди зобов'язані представляти їх своїм національним законодавчим органам. Доповіді різних урядів про застосування цих актів щорічно розглядаються Конференцією. Існує також механізм для розгляду скарг, включаючи скарги про нібито порушення свободи об'єднання.

Україна ратифікувала 53 Конвенціі.1

Іншим основним напрямом роботи МОП є предос-тавленіе консультацій експертами і надання технічної допомоги в питаннях, пов'язаних з трудовою і соціальною політикою. Допомога надається в рамках програм технічного співробітництва ООН, а також за рахунок регулярного бюджету МОП. Велика частина цієї роботи проводиться в області підготовки та використання робочої сили, поліпшення методів роботи і організації праці та розвитку ефективних систем індустріальних відносин та соціального забезпечення.

Ці види діяльності організовуються Міжнародним бюро праці, штат якого утворений на міжнародній основі з місцеперебуванням у Женеві й мережею відділень на місцях в більшості частин світу. Бюро є також постійним секретаріатом Організації та місцем збору та обміну міжнародною інформацією та дослідженнями. Воно очолюється Генеральним Директором, який призначається Адміністративною Радою, що складається з 28 представників урядів, 14 представників підприємців і 14 представників трудящих. Адміністративна рада проводить свої сесії три рази на рік.

Крім згаданої вище діяльності, періодично обговорюються на спеціальних конференціях і комітетах питання, що мають специфічне значення для окремих районів або галузей промисловості. Організовуються також спеціальні технічні наради. Створений Організацією в Женеві Міжнародний інститут праці надає особам, що займають керівні посади в різних країнах, можливості для поглибленого вивчення питань трудової політики.

Всі ці види діяльності тісно координуються, щоб досягти тих цілей, для яких була створена Міжнародна організація праці: сприяти встановленню соціальної справедливості і миру.


Получите за 15 минут консультацию юриста!