В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

При укладенні колективного договору перш за все слід керуватися Законом України від 1 липня 1993 р. «Про колективні договори і угоди», який розроблено з урахуванням міжнародних норм, конвенцій і рекомендацій МОП, міжнародного досвіду та особливостей економічного розвитку і соціального стану суспільства. Цей Закон регулює сферу і порядок укладення колективних договорів, визначає зміст, порядок їх прийняття і реєстрації.

При укладенні колективного договору слід враховувати також:

- Господарський кодекс України;

- Закон України «Про оплату праці»;

- Закон України «Про охорону праці»;

- Закон України «Про державні нагороди»;

- Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні».

Обов'язковими при укладенні трудового договору є і положення, передбачені в регіональних, галузевих і генеральних угодах. Так, в Генеральній угоді між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями на 2004-2005 роки передбачено, що положення цієї угоди діють безпосередньо і поширюються на підприємства, установи та організації усіх форм власності. Положення цієї угоди є обов'язковими як мінімальні гарантії також для застосування під час ведення колективних переговорів і укладення колективних договорів, галузевих і регіональних соглашеній.1

Колективний договір містить зобов'язання роботодавця, з одного боку, і трудового колективу, з іншого боку. Ці зобов'язання можуть стосуватися різних проблем розвитку підприємства, установи, організації.

Світовий і вітчизняний досвід свідчить про те, що мно-гочісленние проблеми, пов'язані з умовами праці, можна вирішити шляхом переговорів між роботодавцями та найманими працівниками. Соціальне партнерство і співробітництво сприяють згоди і прогресу.


Получите за 15 минут консультацию юриста!