В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Правовий статус іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх основні права, свободи та обов'язки, у тому числі і порядок їх працевлаштування, закріплені в Законі України від 4 лютого 1994 р. «Про правовий статус іноземців». Відповідно до ст. 8 цього Закону іноземці мають рівні з громадянами України права та обов'язки в трудових відносинах, якщо інше не передбачено законодавством України або міжнародними договорами України. Іноземці, які постійно проживають в Україні, мають право працювати на підприємствах, в установах і організаціях або займатися іншою трудовою діяльністю на підставах і відповідно до порядку, встановлених для громадян України.

Іноземці, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений термін, можуть займатися трудовою діяльністю на підставі отриманого дозволу на працевлаштування. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» від 8 червня 2000 року (Праця і зарплата, № 26, червень 2000 р.) частина третя ст. 8 Закону України «Про правовий статус іноземців» (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., № 23, ст. 161) доповнена пропозицією: «Працевлаштування в Україні іноземців, найнятих інвестором у межах посад (спеціальностей), визначається угодою про розподіл продукції, здійснюється без отримання дозволу на працевлаштування ».

Іноземці не можуть призначатися на окремі посади або займатися певною трудовою діяльністю, якщо відповідно до законодавства України призначення на ці посади або заняття такою діяльністю пов'язане з "належністю до громадянства України. Так, відповідно до ст. 46 Закону України« Про прокуратуру »прокурорами і слідчими можуть бути призначені громадяни України, ст. 8 Закону України «Про державну виконавчу службу» встановлює, що державними виконавцями можуть бути лише громадяни України.

Умови та порядок оформлення іноземним громадянам (а також особам без громадянства) дозволів на працевлаштування в Україні встановлені Постановою Кабінету Міністрів України № 2028 від 1 листопада 1999 р., яким затверджено «Порядок оформлення іноземним громадянам або особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні» ( «Урядовий кур'єр», № 230 від 08.12.1999 р.).

Дозвіл на працевлаштування оформляється іноземному громадянинові (або особі без громадянства), який має намір займатися в Україні трудовою діяльністю, якщо в державі (регіоні) відсутні працівники, або якщо є достатні обгрунтування для використання праці іноземних громадян, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Дозвіл на працевлаштування оформляється і видається Державним центром зайнятості Міністерства праці та соціальної політики для роботи на зазначеному підприємстві, в установі

ний, організації на певній посаді (за певною спеціальністю).

Дозвіл на працевлаштування не потрібний у таких випадках: іноземний громадянин має вид на проживання в Україні; іноземний громадянин придбав статус біженця відповідно до законодавства України; представники закордонного морського (річкового) флоту і зарубіжних авіакомпаній, які обслуговують ці організації на території України; працівники зарубіжних засобів масової інформації акредитовані для роботи в Україні; артистам та працівникам мистецтва для роботи в Україні за фахом; керівникам легалізованих в Україні представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності.


Получите за 15 минут консультацию юриста!