В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Трудова функція (рід роботи) являє собою одне з основних умов трудового договору і визначається шляхом встановлення сторонами трудового договору професії, спеціальності, кваліфікації та посади, за якою буде працювати даний працівник на конкретному підприємстві, в установі, організації. Без визначення трудової функції трудовий договір не може бути укладений, а отже, і не може виникнути трудові правовідносини.

Професія - це загальний вид трудової діяльності, що визначається характером і метою виконуваної роботи (наприклад, лікар, викладач, будівельник, залізничник і т. д.).

Спеціальність - це родове поділ професії, одна з її різновидів. Спеціальність відображає напрямок навичок і специфічну особливість знань з даної професії (наприклад, професія - лікар, фахом - лікар-хірург, лікар-терапевт, лікар-офтальмолог і т. д.; професія - будівельник, спеціальності - муляр, маляр, штукатур, тесля і т. д.).

Кваліфікація - це рівень професійної підготовки, рівень теоретичних знань, практичних навичок і умінь з даної спеціальності.

Посада зумовлює межі компетенції працівника, тобто коло його обов'язків, права і відповідальність. Найменування посади працівника відображає характер виконуваної роботи незалежно від спеціалізації підприємства, установи, організації або підрозділу, в якому він працює, наприклад, інженер з охорони праці, диктор.

Трудова функція є правовою формою, опосредствующей всі інші умови утримання трудового правовідносини. Якщо трудова функція пов'язана, наприклад, з роботою із шкідливими умовами праці, то у працівника виникає право на додаткову відпустку, на отримання спецхарчування і т. д.

Конкретизація трудової функції має важливе практичне значення, тому що особа зобов'язана не тільки виконувати роботу, обумовлену угодою, але й має право вимагати від собст-венника (або уповноваженого ним органу) її надання.

Визначеність трудової функції дозволяє окреслити конкретне коло прав та обов'язків сторін, встановлення якого підвищує відповідальність за доручену справу, сприяє правильній організації праці. Власник або уповноважений ним орган не має права доручати працівникові завдання, яке не належить до його трудової функції, не має права змінювати трудову функцію без згоди працівника.

Точне визначення трудової функції має значення також при встановленні режиму робочого часу, конкретної продов-жительность часу відпочинку, відповідних пільг і переваг за встановленим роду работи.1


Получите за 15 минут консультацию юриста!