В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Сторонами трудового договору є: працівник і власник (або уповноважений ним орган). Сторони трудового договору володіють трудовою правосуб'єктністю, тобто мають суб'єктивними правами і несуть юридичні обов'язки. Однією стороною завжди є громадянин, що надійшов на роботу в якості працівника. Зі змісту конвенцій Міжнародної організації праці № 10, № 59, № 60 та № 138 (що регламентують мінімальний вік для прийому на роботу), а також зі змісту ст. 188 КЗпП України випливає, що укладати трудовий договір мають право громадяни, які досягли віку 16 років. У виняткових випадках, за згодою одного з батьків (або особи, що його замінює), на роботу можуть прийматися особи, які досягли 15 років. Стаття 7 Конвенції МОП «Про мінімальний вік для прийому на роботу», а також частина 3 ст. 188 КЗпП України допускають прийом на роботу осіб, які досягли 14 років, за наявності таких умов:

- Ці особи повинні бути учнями загальноосвітніх шкіл чи інших навчальних закладів відповідної класифікації;

- Виконувана робота повинна бути легкою і не завдавати шкоди здоров'ю або розвитку;

- Робота не повинна завдавати шкоди відвідуваності навчального закладу, порушувати навчальний процес і виконуватися у вільний від навчання час;

- Має бути отримана згода одного з батьків або особи, що його замінює.

Іншою стороною трудового договору виступає власник підприємства, організації, установи (або уповноважений ним орган) або фізична особа. На думку В. І. Прокопенко, (Прокопенко В. І. Трудове право України, с. 95 та ін) в якості роботодавця як сторони трудового договору виступає конкретне підприємство, організація, установа.

Трудовий договір може бути укладений на будь-якому підприємстві, незалежно від форми власності (ст. 2 Закону України «Про власності»), виду підприємства (ст. 2 Закону України «Про підприємства в Україні») організаційно-правової форми господарської діяльності (Закон України «Про господарські товариства»). Трудовий договір також може укладатися з державними, громадськими, благодійними та іншими установами та організаціями, які легалізовані відповідно до чинного законодавства України. Так, наприклад, стороною трудового договору може виступати релігійна організація. На громадян, які працюють за трудовим договором у таких організаціях, поширюється законодавство про працю нарівні з працівниками державних і громадських підприємств, організацій і установ (ст. 26 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»).

Стороною трудового договору як роботодавця може виступати і фізична особа. До фізичних осіб в даному випадку відносяться суб'єкти підприємницької діяльності без утворення юридичної особи (з правом найму працівників на підставі ст. 50 ГК України, адвокати (які мають право приймати на роботу помічників ст. 8 Закону України «Про адвокатуру»), приватні нотаріуси ( ст. 24 Закону України «Про нотаріат»), фермери (ст. 23 Закону України «Про сільськогосподарське (фермерське) господарство») та інші фізичні особи. Громадяни мають право укладати трудові договори з працівниками для виконання функцій домробітниці, охоронця, водія та інших , не заборонених чинним законодавством України, видів робіт.


Получите за 15 минут консультацию юриста!