В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Порядок прийому на роботу та процедура оформлення трудових відносин визначається трудовим законодавством. Відповідно до Конституції України, яке б то не було пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору, залежно від походження, соціального чи майнового стану, расової та національної при-

надлежности, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання, не допускається.

Трудовий договір може бути укладений як в усній, так і в письмовій формі на розсуд сторін.

Закон не встановлює обов'язкової письмової форми, за винятком деяких випадків, а саме: при організованому наборі працівників; при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я; при укладенні контракту; у випадках , коли працівник наполягає на укладенні трудового договору в письмовій формі; при укладенні трудового договору з неповнолітнім; при укладенні трудового договору з фізичною особою; а також в інших випадках, передбачених законодавством України про працю.

При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний пред'явити паспорт або інший документ, що засвідчує особу, трудову книжку, а у випадках передбачених законодавством, також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи. Так, наприклад, ст. 59 Закону України від 7 лютого 2002 р. «Про судоустрій України» пред'являє наступні вимоги до працівників, які мають намір стати суддями, наявність вищої юридичної освіти, досягнення віку - 25 років, а також певний стаж роботи за фахом.

Прийом на роботу оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу. У наказі (розпорядженні) має бути зазначено точне найменування роботи (посади), на яку прийнято працівника, відповідно до класифікатора професій і штатним розкладом.

Фактичне допущення до роботи вважається укладенням трудового договору, незалежно від того, чи був прийом на роботу оформлений належним чином.

У деяких, передбачених законодавством випадках, трудові відносини оформляються за допомогою конкурсу. Так, наприклад, ст. ст. 15, 22 Закону України «Про державну службу» встановлюють, що прийом на державну службу на посади третьої-сьомої категорій здійснюється на конкурсній основі. Тому Кабінет Міністрів України Постановою від 15.02.2002 р. № 169 затвердив Положення про порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців.

Як правило, керівник підприємства, установи, організації самостійно здійснює підбір і прийом працівників, проте в певних випадках потрібна процедура узгодження. Так, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 1999 р. № 1374 затверджено Порядок призначення на посади та звільнення з посад керівників управлінь, відділів, інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, на підставі якого керівники управлінь, відділів, інших структурних підрозділів обласних , Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій призначаються на посади та звільняються з посад головами державних адміністрацій за погодженням з відповідними міністерствами та іншими централь-ними органами виконавчої влади.


Получите за 15 минут консультацию юриста!