В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Стаття 23 КЗпП України визначає, що трудовий договір може бути укладений на: 1) невизначений термін; 2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін; 3) на час виконання певної роботи.

Більшість трудових договорів укладаються на невизначений термін, тобто сторони заздалегідь не обумовлюють час дії трудового договору, і в наказі про зарахування працівника цей момент не знаходить відображення.

Частина 2 ст. 23 передбачає, що строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Таким чином, якщо майбутня робота носить постійний характер, посада є вакантною, то трудовий договір повинен укладатися на невизначений термін. (Так, наприклад, вчитель музики К. був прийнятий на вакантну посаду в середню школу на термін три місяці, після закінчення якого був звільнений, хоча сам він мав бажання продовжити трудові правовідносини. В даному випадку, в момент укладення трудового договору, були порушені права К., оскільки посада була вакантною, а робота вчителя носить постійний характер. Тому з вищевказаним громадянином трудовий договір повинен був бути укладений на невизначений строк).

Трудовий договір на певний строк полягає в першу чергу в тих випадках, якщо про це прямо вказано в законі.

Договір на час виконання певної роботи обмежений у часі характером і обсягом роботи. Наприклад, трудовий договір про сезонну роботу, трудовий договір для певної роботи, яка за своїм характером і обсягом повинна закінчуватися її виконанням.


Получите за 15 минут консультацию юриста!