В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Контракт, відповідно до ч. 3 ст. 21 КЗпП України, є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін .

У період переорієнтації економіки на нові умови госпо-вования контракт виступає одним з найважливіших елементів правового механізму залучення громадян до праці, вдосконалення процесу регулювання трудових відносин, розвиток договірних основ між працівником і власником (або уповноваженою ним органом).

Інститут трудового контракту як підстава виникнення трудових правовідносин вперше з'явився в трудовому законодавстві України після прийняття Закону України від 20 березня 1991 р. «Про внесення змін і доповнень до Кодексу законів про працю Української РСР при переході республіки до ринкової економіки».

Затвердивши ці зміни і доповнення, законодавець отграничил трудовий договір від трудового контракту. Правове становище громадян, які працюють за контрактом, відрізняється від правового статусу працівників, які виконують свої трудові обов'язки на підставі трудового договору.

Трудовий контракт спрямований на забезпечення умов для виявлення ініціативи та самостійності працівника, враховуючи його індивідуальні здібності, професійні навички, підвищення взаємної відповідальності сторін, правову і соціальну захищеність працівника.

Відмінність трудового контракту від трудового договору проводиться за наступними критеріями:

1) більш повна конкретизація взаємних прав і обов'язків сторін трудових правовідносин;

2) контракт укладається тільки в письмовій формі;

3) сфера дії контракту визначається законом (тобто контракт може бути укладений тільки в тих випадках, якщо це прямо зазначено в законі. Нині діють 39 законів, що передбачають контрактну форму, зокрема, Господарський кодекс України (ст. 65) , Закон України «Про вищу освіту» (ст. 39, 40); Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність» (ст. 24);

4) у контракті визначаються права, обов'язки та відповідальність сторін, а також умови матеріального забезпечення та умови праці працівників;

5) у контракті можливе встановлення додаткових підстав припинення трудових відносин;

6) у контракті сторони можуть передбачити можливість відшкоду-вання конкретного морального збитку.

Сфера дії контракту визначається такими законами:

1) «Про наукову і науково-технічну діяльність» (після виходу на пенсію науковий працівник може бути прийнятий на роботу в наукову установу за строковим трудовим договором (контрактом) (ч. 5 ст. 24).

2) «Про колективне сільськогосподарське підприємство» (наймані працівники за трудовим договором або контрактом (ст. 19).

3) «Про загальні засади створення і функціонування еконо-вів зон»:

а) виконавчий директор органу господарського розвитку

спеціальної (вільної) економічної зони - за строковим контрактом (ст. 11);

б) забезпечення спеціальної (вільної) економічної зони працівниками здійснюється роботодавцями на контрактній основі (ст. 17);

4) «Про карантин рослин» (фахівці в галузі карантину рослин працюють на умовах трудового договору (контракту) (ст. 17).

5) «Про комітети Верховної Ради України»: до роботи в робочих групах за рішеннями комітету можуть залучатися фахівці на контрактній основі (п.5 ст. 31).

6) «Про нотаріат» стажист нотаріуса (ст. 13).

7) «Про місцеві державні адміністрації» (контракт укладається з керівниками підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління місцевих державних адміністрацій ст. 36).

8) «Про концесії» (концесіонер має право на контрактній основі залучати до виконання спеціальних робіт на об'єкті концесії третіх осіб (п. 1 ст. 18). Концесіонер зобов'язаний укладати відповідні законодавству трудові договори (контракти) з працівниками (п. 2 ст. 18).

9) «Про угоди про розподіл продукції»: прийом (наймання) працівників інвестором на території України для потреб угоди про розподіл продукції здійснюється шляхом укладення з ними трудового договору (контракту) (ст. 35).

10) «Основи законодавства України про культуру» (укладення договору (контракту) з іноземними юридичними і фізичними особами на будь-які форми співробітництва у сфері культури) (ст. 30).

11) «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (укладення договору (контракту) з іноземними юридичними і фізичними особами на будь-які форми співробітництва) (ст. 79).

12) Господарський кодекс України (з керівниками підприємств) (ч.4 ст. 65).

13) «Про товарну біржу» (наймані працівники - за згодою сторін).

14) «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (працівники, які здійснюють медичне обслуговування, працюють у закладах освіти та культури на забруднених територіях) (ст. 42).

15) «Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань» (залучення осіб до ліквідації радіаційних аварій та їх наслідків допускається тільки на добровільній основі, за контрактом) (ст. 7).

16) «Про споживчу кооперацію» (наймання і звільнення робіт-ників, у тому числі за контрактом, у випадках, передбачених законодав-ством) (п. 2 ст. 14).

17) «Про адвокатуру» (помічники адвоката) (ст. 8).

18) «Про селянське (фермерське) господарство» (наймані працівники за трудовим договором (контрактом, угодою) (ст. 23).

19) «Про фізичну культуру і спорт» (професійні

спортсмени (особи, які здійснюють професійну діяч

ність у спорті) (ст. 23).

20) «Про зв'язок» (керівники об'єднань, підприємств і філій) (ст. 16).

21) «Про залізничний транспорт» (перелік категорій пра-цівників затверджується Кабінетом Міністрів України) (ст. 15).

22) «Про освіту» (керівники закладів освіти, педагогічні та науково-педагогічні працівники) (ст. 20, 54).

23) «Про пожежну безпеку» (працівники пожежної охорони) (ст. 19).

24) «Про сільськогосподарську кооперацію» (виконавчий директор, виконавча дирекція, наймані працівники (за згодою сторін) (ст. 15, 17, 35).

25) «Про телебачення і радіомовлення» (працівники апарату На-ционального ради з питань телебачення і радіомовлення) (ст. 5).

26) «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (представники Національної ради в областях) (ст. 14).

27) «Про професійно-технічну освіту» (директор державного професійно-технічного закладу) (ст. 24).

28) «Про державну програму приватизації» (Фонд дер-жавного майна веде облік контрактів з головами правлінь ВАТ, укладених до перших зборів акціонерів)

29) Кодекс торговельного мореплавства (судновий екіпаж) (ст. 54).

30) «Про цивільну оборону України» (комплектування спе-зованих формувань цивільної оборони здійснюється за контрактом) (ст. 10).

31) «Про міліцію» (на службу до міліції приймаються на контрактній основі) (ст. 17).

32) «Про війська цивільної оборони України» (війська цивільної оборони комплектуються також на добровільній основі за контрактом) (ст. 12).

33) «Про службу безпеки України» (умови і порядок ис-нання обов'язків працівниками - військовослужбовцями СБУ визначаються укладеним договором (контрактом)) (ст. 19, 20).

34) «Про загальний військовий обов'язок і військову службу»

(У мирний час жінки можуть добровільно вступити на військову службу за контрактом (п. 7 ст. 7); прийом на військову службу) (ст. 20).

35) «Про поштовий зв'язок» (керівник національного оператора та керівники його філій приймаються на роботу за контрактом) (ст. 17).

36) «Про Товариство Червоного Хреста України» від 28 листопада 2002 року (з керівниками структурних підрозділів та іншими відповідальними працівниками товариства укладаються трудові договори у формі контракту відповідно до Кодексу законів про працю України та Статутом Товариства, ст. 34).

37) * Про національній раді України з питань телебачення і радіомовлення »(ст. 14. Представники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення).

38) «Про державну охорону органів державної влади та посадових осіб» (ст. 16. Військовослужбовці Управління дер-жавної охорони України).

39) «Про аварійно-рятувальній службі» (ст. 12, 23. Особливий склад професійних аварійно-рятувальних служб).

40) «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України» (ст. 8. Особливий склад внутрішніх військ).

41) «Про Національний банк України» (ст. 64. Працівники На-ного банку України за переліком, затвердженим НБУ).


Получите за 15 минут консультацию юриста!