В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Поняття суміщення професій (посад) передбачено у ст. 105 КЗпП України та Постановою Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» (СП СРСР, 1982, № 2 ст. 7).

Суміщення професій (посад) означає виконання ра-ками на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах одного і того ж робочого часу з доплатою в розмірах, передбачених у колективному договорі.

Якщо сумісництво дозволяється як на одному, так і на різних підприємствах, установах, організаціях, то суміщення професій (посад) допускається тільки на одному підприємстві, в установі, організації.

Робота за сумісництвом призводить до подовження часу зайнятості на роботі. Наприклад, працівник зайнятий на основній роботі 8 годин і на роботі за сумісництвом 4 години. Загальний період зайнятості складе 12 годин, а при суміщенні працівник одночасно виконує роботу за двома посадами в межах 8 годин. Поєднання не приводить до подовження робочого часу працівника протягом дня.

За виконання роботи в порядку суміщення професій (посад) проводиться доплата на умовах, передбачених у колективному договорі з урахуванням складності, характеру, обсягу ви-виконуваних робіт, ступеня використання робочого часу.

Існуючі раніше переліки робіт, для виконання яких дозволялося суміщення професій (посад), втратили силу. Поєднання професій допускається і оформляється наказом керівника.

Що стосується узгодження наказу з профспілковим комітетом, то чинне законодавство України, в тому числі ст. 21 КЗпП, не зобов'язують керівника погоджувати наказ з профкомом. Питання про суміщення професій вирішується угодою сторін - роботодавцем та працівником.

Однак п. 3 ст. 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» передбачає право виборного профспілкового органу брати участь у вирішенні питань оплати праці працівників, умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород і т. д. Тому, якщо у колдоговорі питання про надбавки за суміщення професій (посад) виявився передбаченим, то наказ про суміщення із зазначенням розміру надбавок слід узгодити з профкомом.

Не допускається суміщення професій (посад) керівникам підприємств, установ, організацій, їх заступникам і помічникам, головним спеціалістам, керівникам структурних підрозділів, науковим співробітникам наукових організацій, державним службовцям та ін фахівцям.


Получите за 15 минут консультацию юриста!