В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Заступництво - це виконання працівником, поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Розмір доплат встановлюється на умовах, передбачених колективним договором (ст. 105 КЗпП).

Тимчасове покладання виконання обов'язків відсутнього працівника також оформляється наказом керівника і допускається за згодою працівника.

Відповідно до роз'яснення, що містяться в п. 15 Постанови Верховного Суду України від 24 грудня 1999 р. «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» у разі, якщо умови про розміри доплат за виконання працівником поряд з основною роботою додаткової роботи за іншою професією (посади) або обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи не були визначені відповідно до ст. 105 КЗпП у колективному договорі або погоджені інакше, розмір оплати за таку роботу, виконану за розпорядженням власника або за його згодою, встановлюється судом з урахуванням її складності, характеру, обсягу, а також ступеня використання робочого часу та тарифної ставки працівника.

Відповідно до Постанови Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 29 грудня 1965 з урахуванням змін і доповнень від 11 грудня 1986 «Про порядок оплати тимчасового заступництва» (Бюлетень Держкомпраці СРСР 1987 № 5) доплати не встановлюються штатним заступникам, якщо вони виконували обов'язки відсутнього працівника.


Получите за 15 минут консультацию юриста!