В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Як зазначалося раніше, зміст трудового договору не може змінюватися в односторонньому порядку, тому працівник не вправі вимагати від власника або уповноваженого ним органу, щоб його перевели на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором. Він може звернутися до керівника з проханням і шляхом переговорів досягти угоди про переведення на іншу роботу.

Разом з тим законодавством про працю встановлені випадки, коли з метою охорони праці та здоров'я працюючих власник (або уповноважений ним орган) зобов'язаний задовольнити прохання працівника про переведення на іншу роботу.

Так, згідно зі ст. 178 КЗпП України вагітним жінкам, відповідно до медичного висновку, знижуються норми виробітку, норми обслуговування, або вони переводяться на іншу роботу, більш легку і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою. До вирішення питання про надання вагітній жінці, відповідно до медичного висновку іншої роботи, вона підлягає звільненню від основної роботи із збереженням середнього заробітку за всі пропущені внаслідок цього робочі дні за рахунок підприємства, установи, організації.

Жінки, що мають дітей віком до трьох років, в разі не-можливості виконання попередньої роботи переводяться на іншу роботу із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою до досягнення дитиною віку трьох років.

Якщо працівник за станом здоров'я потребує надання легшої роботи, то, відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний перевести такого працівника (за його згодою) на іншу роботу тимчасово або без обмеження строку.

При переведенні за станом здоров'я на легшу ніжеопла-чує роботу за працівником протягом двох тижнів з дня переведення зберігається попередній заробіток. Тимчасове переведення на більш легку роботу, відповідно до медичного висновку, дає право по закінченні терміну, визначеного у медичному висновку, повернутися на колишнє місце роботи. Згідно ст. 11 Закону України «Про охорону праці» за працівниками, які втратили працездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, зберігається місце роботи (посада) і середня заробітна плата на весь період відновлення працездатності. У разі неможливості виконання потерпілим працівником колишньої роботи власник зобов'язаний, відповідно до медичних рекомендацій, забезпечити пере-підготовку та його працевлаштування, встановити пільговий режим та умови роботи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!