В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Ст. 65 Конституції України закріплює положення про те, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до Закону України «Про загальний військовий обов'язок і військову службу» (в редакції Закону від 18.06.1999 р.). Громадяни України чоловічої статі, придатні до проходження військової служби за станом здоров'я і віком, зобов'язані прибути за викликом військового комісара на призовні дільниці, проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов'язок у запасі (ч. 6 ст. 1 Закону). Призов громадян на строкову військову службу проводиться на підставі Указу Президента України два рази на рік. Призовник зобов'язаний прибути в збірний пункт в термін, зазначений військовим комісаріатом у повістці. Для звільнення по цій підставі працівник зобов'язаний надати власнику або уповноваженому ним органу документ, який підтверджує, що працівник призивається або надходить на військову службу за контрактом (повістку комісаріату, укладений контракт і т. д.). Працівники, спрямовані на альтернативну службу, відповідно до ст. 13 Закону України «Про альтернативну (невійськову службу)», для звільнення повинні надати направлення для проходження альтернативної служби.

За військовослужбовцям строкової служби та курсантами військових навчальних закладів, якщо вони звільняються з військової служби за станом здоров'я або сімейними обставинами, зберігається право на попереднє місце роботи (посада) протягом трьох місяців з дня призову або зарахування на військову службу, не враховуючи часу проїзду до постійного місця проживання.


Получите за 15 минут консультацию юриста!