В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Згідно ч. 3 ст. 21 КЗпП України контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін . Таким чином, трудові правовідносини працівників, які працюють за контрактом, можуть бути припинені як з підстав, передбачених КЗпП України, так і за додатковими підставами, передбаченими у трудовому контракті.

Відповідно до Типової форми контракту з керівником підприємства, що перебуває у загальнодержавній власності (затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.1995 р. № 597), керівник може бути звільнений з посади, а контракт розірваний з ініціативи органу управління майном, в тому числі і за пропозицією місцевого органу державної влади, до закінчення терміну дії контракту у випадках: невиконання зобов'язань перед бюджетом та Пенсійним фондом України зі сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів, а також невиконання підприємством зобов'язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної платі; неузгодження з органом управління майном собівартості доходів і витрат підприємства; несплати неструктурованою заборгованості з податків протягом трьох місяців з вини керівника; порушення порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті та іншим.

У контракті, укладеному з керівником навчального закладу, що знаходиться у державній власності, можуть бути передбачені такі додаткові підстави припинення трудових відносин: у випадках недотримання при здійсненні навчально-виховного процесу рівня державних стандартів якості освіти, підготовки фахівців відповідного рівня кваліфікації; невиконання державного замовлення з підготовки фахівців; недотримання умов колективного договору та ін

Слід зазначити, що підстави розірвання, передбачені контрактом, повинні відповідати чинному законодавству України. Так, у контракті може бути передбачено таке додаткову підставу, як розголошення комерційної таємниці, при цьому у зміст комерційної таємниці включається тільки той обсяг, який передбачено Постановою Кабінету Міністрів України * 0 комерційної таємниці »(а тому, наприклад, відомості про заробітну плату не можуть бути комерційною таємницею і не можуть бути підставою для розірвання трудового контракту).

При розірванні трудового договору з підстав, які не передбачені в законі, але передбачені в контракті, звільнення здійснюється за п. 8 ст. 36 КЗпП України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!