В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Пункт 7 ст. 40 КЗпП України передбачає таку підставу звільнення, як поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння. Ці дії працівника, а також факт розпивання спиртних напоїв на території підприємства, установи, організації є дисциплінарним проступком, а тому за їх вчинення власник або уповноважений ним орган може працівникові оголосити догану або звільнити (а також застосувати інші заходи правового впливу). Звільнити по цій підставі можна і при одноразовому такому проступок, і незалежно від того, продовжувати або не продовжував працівник працювати в цей день, а також незалежно від того, чи трапилося таке поява на початку, середині або в кінці робочого дня (зміни). Головним у даному випадку є сам факт нахожде-ня на роботі в робочий час у нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння. Не можна визнати законним звільнення за п. 7 ст. 40 КЗпП України, якщо працівник у такому стані з'явився на роботі у вільний від роботи час (до або після закінчення робочого дня, у вихідний день, під час відпустки, хвороби і т. д.). Винятком з цього правила є працівники з ненормованим робочим часом, з якими розірвання трудового договору за цією підставою є законним і обгрунтованим, оскільки для працівника з ненормованим робочим днем час знаходження на роботі понад встановленої його тривалості вважається робочим.

При звільненні за п. 7 ст. 40 КЗпП України не має значення, відмежовувався чи коли відмежовувався працівник від роботи в день появи на роботі в нетверезому стані. Звільнення за цією підставою можливе на наступний день після відсторонення від роботи або через кілька днів після цього, але за всіх обставин в межах місячного терміну з дня виявлення цього проступку.

Факт нетверезого стану працівника (або стан наркотичного або токсичного сп'яніння) може бути підтверджений як медичним висновком, так і іншими видами доказів (ст. 27 ЦПК України), яким суд має дати відповідну оцінку (п. 25 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11. 1992 року «Про тактику розгляду судом трудових спорів»).


Получите за 15 минут консультацию юриста!