В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Трудовий договір може бути розірваний за ініціативою не тільки його сторін, але і третіх осіб, тобто осіб та органів, які не є стороною трудового договору. Вимоги цих суб'єктів про звільнення працівника засновані на законі, і власник (або уповноважений ним орган) зобов'язаний їх виконати.

Підставами звільнення працівника можуть бути вимоги: профспілкового органу; суду, що призначив у вироку міру покарання, що виключає можливість продовження даної роботи; військкомату при заклику або надходженні працівника на військову службу і в деяких інших випадках, визначених законодавством України.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право ставити питання про звільнення з посади керівників фондових бірж та інших організацій інфраструктури фондового ринку у випадках недотримання ними чинного законодавства України, з метою захисту інтересів інвесторів і громадян.

На вимогу профспілкового органу, власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір (контракт) з керівником підприємства, установи, організації, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори і угоди, Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності ».

Якщо власник, або уповноважений ним орган, або керівник, стосовно якого пред'явлено вимогу про розірвання договору, не згоден з цією вимогою, він може оскаржити його до суду у двотижневий строк з дня одержання рішення. У цьому разі виконання вимоги про розірвання трудового договору зупиняється до винесення судом рішення.

У разі, якщо рішення профспілкового органу не виконано і не оскаржено у зазначений строк, профспілковий орган у цей же строк може оскаржити в суді дію посадових осіб, органів, до компетенції яких належить розірвання трудового договору з керівником підприємства, установи, організації.


Получите за 15 минут консультацию юриста!