В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Під режимом робочого часу слід розуміти розподіл робочого часу та відпочинку протягом певного календарного періоду по годинах доби, днях тижнів і т. д., що забезпечує належне протягом трудового процесу та забезпечення вільного часу працівників.

Режим робочого часу визначається в правилах внутрішнього трудового розпорядку. Він включає в себе початок і закінчення роботи, час і тривалість перерв, тривалість і чергування змін.

Режим роботи може бути одним для всього підприємства, установи, організації та різним для окремих підрозділів.

Ст. 52 КЗпП передбачає п'ятиденний і шестиденний робочий тиждень: п'ятиденний і шестиденний робочий тиждень встановлюється власником або уповноваженим ним органом спільно з профспілковим комітетом з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу і за погодженням з місцевою радою.

Режим робочого часу переслідує дві основні мети: оптимальне чергування робочого і неробочого часу, що забезпечує належну організацію праці, краще використання засобів виробництва та охорону здоров'я трудящих, створення їм можливості для участі в різних сферах соціального життя.

Законодавство передбачає різні режими робочого часу: вахтовий, гнучкий режим робочого часу, ущільнений, ненормований, роздроблений та інші.

Вахтовий режим роботи - це особлива форма організації робіт, заснована на використанні трудових ресурсів поза місцем їх постійного проживання за умови, коли не може бути забезпечене щоденне повернення працівників до місця проживання. Робота організується за спеціальним режимом праці, як правило, при підсумованому обліку робочого часу, а межвахтового відпочинок надається в місцях постійного проживання.

Направлення на вахту не є службовим відрядженням. Місцем роботи при вахтовому методі вважаються об'єкти (дільниці), на яких здійснюється безпосередня трудова діяльність.

Часом вахти вважаються періоди виконання робіт і меж-дусменного відпочинку на об'єкті (ділянці).

Вахтовий метод застосовується при значному віддаленні про-виробничих об'єктів (ділянок) від місця знаходження підприємства, об'єднання та організації, при недоцільності виконання робіт звичайними методами, а також з метою скорочення термінів будівництва об'єктів виробничого та соціального призначення в необжитих і віддалених районах і в районах з високими темпами робіт і при незабезпеченості даного району відповідними трудовими ресурсами. (Подр. див. «Основні положення про вахтовий метод організації робіт» - затв. Постановою Держкомпраці СРСР, Секретаріату ВЦРПС і МОЗ СРСР від 31 грудня 1987 (Бюлетень нормативних актів міністерств і відомств СРСР, 1990, № 8, см. також « Законодавство України про працю ». Збірник нормативних АКТІВ у трьох книгах. Книга 2. Київ. Видавництво« Істина », 1999 р., стор. 23-32).

Певний інтерес представляє режим гнучкого робочого часу (ГРВ), при якому для певних працівників або колективів підрозділів допускається (у певних межах) саморегулювання початку, закінчення і загальної тривалості робочого часу. Детально питання, пов'язані з варіантами режимів ГРВ, регулюються «Методичними реко-даціямі щодо встановлення гнучкого режиму робочого часу», затвердженими Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 4 жовтня 2006 № 359.J

У сільському господарстві для працівників рослинництва застосовується режим роботи з подовженим робочим днем, але не більше ніж до 10 годин.


Получите за 15 минут консультацию юриста!