В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Поєднання професій застосовується з метою більш раціонального використання робочого часу, підвищення зацікавленості працівників у збільшенні продуктивності праці і збільшення випуску продукції з меншою чисельністю працюючих. На відміну від сумісництва робота при суміщенні професій виконується на одному і тому ж підприємстві по одному трудовим договором у межах нормальної тривалості робочого часу. Суміщення професій (посад) передбачає, що суміщає посаду мається на штатному розкладі (затвердженому на підприємстві, установі, організації) і залишається вакантною.

Згідно ст. 105 КЗпП України працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або ис-конання обов'язків тимчасово відсутнього працівника уста-встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

У разі, якщо умови про розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи не були визначені в колективному договорі (або, якщо взагалі колективний договір не укладався), розмір доплати за таку роботу, виконану за розпорядженням власника (або з його відома), визначається з урахуванням складності, характеру, обсягу, а також ступеня використання робочого часу та тарифної ставки працівника.

При цьому слід мати на увазі, що, відповідно до п.5 поста-новлення Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 29 серпня 1996 р. № 1033 (1033-96-п) (з наступними змінами), на період погашення заборгованості по заробітній платі працівникам бюджетних установ (умови оплати праці яких затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1996 р. № 565 «Про впорядкування умов праці працівників окремих галузей бюджетної сфери») доплати за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника здійснюються у розмірі 30% посадового окладу (тарифної ставки).

Вищевикладені правила не застосовуються, якщо мова йде про виконання працівниками робіт різної кваліфікації, оплата яких проводиться відповідно до ст. 104 КЗпП України, згідно з якою при виконанні робіт різної кваліфікації праця почасових робітників, а також службовців оплачується за роботою вищої кваліфікації.

Праця робітників-відрядників оплачується за розцінками, встановленим для виконуваної роботи. У тих галузях народного господарства, де за характером виробництва робітникам-відрядникам доручається виконання робіт, тарифікованих нижче присвоєних їм розрядів, робітникам, які виконують такі роботи, виплачується міжрозрядна різниця. Виплата міжрозрядної різниці та умови такої виплати встановлюються колективними договорами.


Получите за 15 минут консультацию юриста!