В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Компенсаційними називаються виплати, що відшкодовують ви-нужденності витрати працівника, пов'язані з виконанням трудових обов'язків, покладених на працівника трудовим договором. Так, наприклад, відповідно до ст. 18 Закону України від 24 березня 1998 р. «Про державну виконавчу службу» державним виконавцям, які використовують у службових цілях особистий транспорт, виплачується грошова компенсація в розмірах, встановлених законодавством. Компенсаційні виплати відшкодовують витрати працівника у зв'язку з відрядженням, з переїздом працівника на роботу в іншу місцевість, за межі не видану спецодяг, знос особистого інструменту працівника та в інших випадках, встановлених законодавством України.

Додаткові розміри компенсаційних виплат можуть бути встановлені колективним договором, а також трудовим договором (контрактом).

Згідно ст. 120 КЗпП України працівники мають право на віз-міщення витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість. Працівникам при переведенні їх на іншу роботу, коли це пов'язано з переїздом в іншу місцевість, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 1998 р. № 255 «Про гарантії та компенсації при переїзді в іншу місцевість» виплачуються: вартість проїзду працівника і членів його сім'ї (крім випадків, коли власник або уповноважений ним орган надає для цього засобу пересування в порядку і розмірах, встановлених для службових відряджень); витрати по перевезенню залізничним, водним та автомобільним транспортом загального майна користування масою 500 кг на самого працівника і до 150 кг , на кожного члена сім'ї, який переїжджає разом з працівником. За згодою сторони, яка приймає, можуть бути оплачені витрати на перевезення майна більшої маси. У разі відсутності цих видів транспорту можуть бути оплачені витрати з перевезення майна повітряним транспортом до найближчої до місця роботи залізничної станції або найближчого морського чи річкового порту.

Працівникам при переведенні їх на іншу роботу, коли це пов'язано з переїздом в іншу місцевість, - добові за час перебування в дорозі, у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, а також одноразова допомога на самого працівника (у розмірі його місячного окладу або тарифної ставки ) і на кожного який переїжджає члена сім'ї, який переїжджає (у розмірі 25% одноразової допомоги самого працівника). До членів сім'ї працівника, на яких виплачується компенсація, належать: чоловік, дружина, діти і батьки сімейства, які перебувають на утриманні і проживають разом з ним. Вартість проїзду членів сім'ї і перевезення їх майна, а також одноразова допомога виплачуються їм, якщо вони переїжджають на нове місце проживання працівника до закінчення одного року з дня фактичного отримання ними житлового приміщення.

Крім того, працівникам при переведенні їх на іншу роботу, коли це пов'язано з переїздом в іншу місцевість, виплачується заробітна плата за дні збору в дорогу і влаштування на новому місці проживання, але не більше шести днів, а також за час перебування в дорозі.

Працівникам, які переїжджають у зв'язку з прийомом їх (за попередньо котельної домовленістю) на роботу в іншу місцевість, виплачуються компенсації і надаються гарантії, крім виплати одноразової допомоги, яка цим працівникам може бути виплачена за погодженням сторін.

Відповідно до п 5. Постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 1998 р. № 255 «Про гарантії та компенсації при переїзді в іншу місцевість» працівник зобов'язаний повністю повернути всі кошти, виплачені йому у зв'язку з переїздом в іншу місцевість, якщо він: а) не з'явився на роботу або відмовився приступити до роботи без поважної причини; б) до закінчення терміну роботи, передбаченого законодавством або обумовленого при переведенні, напрямку або прийнятті на роботу, а в разі відсутності визначеного терміну - до закінчення одного року, звільнився за власним бажанням без поважної причини або був звільнений відповідно до законодавства.

Працівник, який не з'явився на роботу або відмовився приступити до роботи з поважних причин, зобов'язаний повернути виплачені йому кошти, за винятком вартості проїзду і транспортування майна, а також добових за час перебування у дорозі.

Розміри компенсації, порядок їх виплати та надання гарантій, а також гарантії і компенсації особам при переїзді їх в іншу місцевість у зв'язку з направленням на роботу в порядку розподілу після закінчення навчального закладу, аспірантури, клінічної ординатури або в порядку організованого набору, встановлюються законодавством.


Получите за 15 минут консультацию юриста!