В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Необхідність визначати середню заробітну плату виникає у випадках: при наданні працівникам щорічної відпустки, додаткової відпустки у зв'язку з навчанням, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або виплати працівникові компенсації за невикористану відпустку; при наданні працівникам творчої відпустки; при виконанні працівниками у передбачених законом випадках державних або громадських обов'язків; при переведенні працівника за станом здоров'я на іншу, більш легку і менш оплачувану роботу; при перекладі вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років; при наданні жінкам додаткових перерв для годування дитини; при виплаті вихідної допомоги; при вимушеному прогулі; при службових відрядженнях; при направленні працівників для обстеження до медичних установ; при забезпеченні посібником у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю працівника та в інших випадках, коли відповідно до чинного законодавства України виплати провадяться виходячи із середньої заробітної плати працівника.

Порядок обчислення середньої заробітної плати визначений постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (із змінами та доповненнями).

Обчислення середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки, додаткової відпустки у зв'язку з навчанням, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або виплати працівникові компенсації за невикористану відпустку відбувається виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану відпустку. Працівникові, який працював на підприємстві, в організації, установі менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи.

У всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати та забезпечення допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або у випадках вагітності та пологів середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана ця виплата. Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Глава 8. Матеріальна відповідальність


Получите за 15 минут консультацию юриста!