В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Різновидом повну матеріальну відповідальність за договором є колективна (бригадна) матеріальна відповідальність. Бригадна матеріальна відповідальність встановлюється, якщо:

передбачені Переліком роботи, при виконанні яких може вводитися бригадна матеріальна відповідальність, виконуються працівниками спільно і розмежувати матеріальну відповідальність кожного працівника, уклавши з ним договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, неможливо;

власником або уповноваженим ним органом створені працівникам умови, необхідні для нормальної роботи і забезпечення повного збереження переданих їм цінностей.

Перелік робіт, при виконанні яких може вводитися колективна (бригадна) матеріальна відповідальність, умови її застосування, а також Типовий договір про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність затверджені наказом Міністерства праці України (зараз це Міністерство праці та соціальної політики України) від 12 травня 1996 р . № 43.

Відповідно до ст. 1352 КЗпП України колективна (бригадна) матеріальна відповідальність установлюється власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації. Письмовий договір про таку відповідальність укладається між підприємством, установою, організацією і всіма членами колективу (бригади).

Комплектування бригад матеріально-відповідальних осіб здійснюється на основі принципу добровільності. Зарахування в бригаду нових працівників провадиться за згодою колективу (бригади). У разі відмови працівника від укладення договору про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність керівник підприємства зобов'язаний запропонувати працівникові іншу роботу, відповідні його кваліфікації. При відсутності такої роботи або відмові працівника від запропонованої йому іншої роботи він може бути звільнений у порядку, встановленому чинним законодавством про працю (п. 6 Типового договору).

Договір про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність не може бути укладений з неповнолітніми, а також з особами, робота яких не включена до Переліку робіт, при виконанні яких може вводитися колективна (бригадна) матеріальна відповідальність.

Керівник колективу (бригади) призначається наказом (розпорядженням) керівника підприємства. При цьому повинно прийматися до уваги думку колективу (бригади).

У разі зміни керівника колективу (бригади) або виходу з колективу більше половини первісного складу договір повинен бути переукладений.

Якщо ж зі складу бригади вибувають окремі працівники або приймаються нові, то в »цих випадках договір не переоформляється, а проти підпису вибулого члена вказується дата його вибуття і новоприйнятий працівник підписує договір із зазначенням дати вступу в колектив (бригаду).

Члени колективу (бригади) звільняються від відшкодування шкоди: а) якщо встановлено, що збитки завдано не з їхньої вини; б) якщо відомі конкретні винуватці заподіяної шкоди з числа членів даного колективу (бригади).


Получите за 15 минут консультацию юриста!