В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Забезпечення дисципліни праці на підприємствах, в установах, організаціях вважається однією з головних функцій керівників процесу праці. Цій проблемі в усі часи надавалося важливе значення, а в окремі періоди розвитку суспільства (початок 80-х років минулого століття) організаційна сторона вважалася головною по відношенню до виробничої стороні економіки, що не відповідало об'єктивним закономірностям. У 70-80 роки XX століття в законодавстві панувала позиція, за якою трудова дисципліна повинна була забезпечуватися не матеріальними, а моральними методами - переконанням, вихованням. І лише в 1988 році в ч. 1 ст. 140 КЗпП було внесено важливе доповнення, відповідно до якого трудова дисципліна на підприємствах, в установах, організаціях повинна забезпечуватися створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи. Вважаємо, що в умовах господарської самостійності підприємств, конкуренції на ринку продукції та послуг, коли матеріальні умови виробництва є визначальними і реальна заробітна плата працівника залежить від збуту продукції, створення належних умов праці здатне в набагато більшому ступені направити працівника на продуктивну працю, ніж переконання.

Якщо розглядати методи забезпечення дисципліни праці в бу-квальном сенсі, то варто зауважити, що в юридичній літературі прийнято розрізняти три методи: а) переконання і виховання, б) заохочення, в) наказания1. При цьому основою забезпечення дисципліни праці є створення необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи. Такий висновок грунтується на змісті ст.140 КЗпП.

Під нормальними умовами праці слід розуміти закріплені в ст. 88 КЗпП: справний стан машин, верстатів і пристроїв; належна якість матеріалів та інструментів, необхідних для виконання роботи, і їх вчасне подання; вчасне постачання виробництва електроенергією, газом та іншими джерелами енергоживлення; своєчасне забезпечення технічною документацією; здорові і безпечні умови праці (додержання правил і норм з техніки безпеки, необхідне опалення, освітлення, вентиляція, усунення шкідливих по-наслідків шуму, випромінювань, вібрації та інших факторів, які негативно позначаються на здоров'ї працівника та ін.)

У трудових колективах повинна створюватися обстановка нетер-пімості до порушників трудової дисципліни, суворої товариської вимогливості до працівників, які несумлінно виконують трудові обов'язки. До окремих несумлінних працівників застосовуються в необхідних випадках заходи дисциплінарного і громадського впливу (ч. 2 ст. 140).


Получите за 15 минут консультацию юриста!